Němci letos platí rekordní cenu elektřiny. Platby na podporu obnovitelných zdrojů prodražují německým domácnostem cenu elektřiny až o čtvrtinu.

Němci sice mají vysokou životní úroveň, ale politici jim podporou obnovitelných zdrojů (OZE) šíleně prodražují elektřinu. Kvůli platbám na OZE se cena elektřiny v Německu šplhá nahoru. Jedna kilowatthodina letos přijde čtyřčlennou německou rodinu na průměrných 29,23 centu (v přepočtu asi 7,50 Kč). Zhruba čtvrtinu uvedené sumy představuje platba na podporu obnovitelných zdrojů.

„Elektřina je pro spotřebitele opravdu drahá. Finanční zátěž související s přeměnou energetiky směrem k obnovitelným zdrojům byla rozdělena nespravedlivě,“ vytkl vládě Klaus Müller, šéf centrály Spolkového spotřebitelského svazu (VZBV).

Upozornil, že náklady, které svojí energetickou politikou určuje stát, představují 55 procent ceny elektřiny pro konečného zákazníka.

Na tom nic nezmění skutečnost, že platba na podporu OZ se v roce 2018 sníží o 1,3 procenta na 6,792 eurocentu za jednu kilowatthodinu. Domácnost spotřebovávající 4000 kilowatthodin ročně tak ušetří pouhá čtyři eura a její roční účet za elektřinu dosáhne 1127 eur, uvedl portál Verivox.

Společnost TSO provozující v Německu přenosové soustavy uvádí, že ve fondu na podporu obnovitelných zdrojů už je 23,8 miliardy eur, a proto je možné platbu mírně snížit.

Výpadek peněz by mohly kompenzovat firmy

Podle zástupců spotřebitelských svazů by se domácnostem mělo ulevit výrazněji. Určitý finanční výpadek, který by fond na podporu OZE pocítil, by bylo možné kompenzovat od velkoodběratelů, tedy firem.

Mnohé z nich jsou od platby na podporu OZE osvobozeny zcela, nebo částečně. Jde například o podniky, které si samy vyrábějí elektřinu na vlastním zařízení a přitom spalují třeba uhlí. Kromě toho, četné společnosti – na rozdíl od domácností – nepřispívají na provoz přenosových sítí.

Domácnosti se podílejí na celkové spotřebě elektřiny ve Spolkové republice zhruba čtvrtinou, ale připadá na ně 36 procent všech plateb na podporu ekologické elektřiny.

Na drahou elektřinu si v Německu stěžují i firmy. Tvrdí, že se ve srovnání se zahraniční konkurencí ocitly v nevýhodě.

„Spolkové vládě se během jejího funkčního období nepodařilo zastavit zdražování elektrické energie a její ceny stabilizovat,“ uvedl Eric Schwitzer, předseda Německého sněmu průmyslových a obchodních komor (DIHK).

Naopak v Česku je elektřina podstatně levnější. Češi sice také platí vysoký příspěvek na OZE, ale aktuální cena elektřiny v ČR je mnohem nižší než v sousedním Německu. Průměrná cena elektřiny pro české domácnosti  je v současné době zhruba 3,79 Kč / kWh.

Zdroj: Eurostat

Zdroj: Eurostat, země jsou řazeny sestupně podle ceny v roce 2016

(pel)