Karl Lagerfeld si vzal na paškál německou kancléřku Angelu Merkelovou. Podle něj kancléřka chtěla poškodit Židy, když do Německa pozvala miliony uprchlíků.

Módní návrhář Karl Lagerfeld obvinil německou kancléřku Angelu Merkelovou, že pozváním migrantů do Evropy chtěla zničit Židy. Lagerfeld zkritizoval uprchlickou politiku Merkelové. Podle něj jsou přistěhovalci žijící v Německu nejhoršími nepřáteli Židů a kancléřka semity „svou otevřenou náručí“ chtěla poškodit.

„Nemůžete – ani když mezitím uplynuly dekády – zabít miliony Židů, abyste na jejich místo přivedli miliony jejich nejhorších nepřátele,“ prohlásil osmdesátiletý návrhář, který se narodil v Hamburku ve stejném roce, kdy se Adolf Hitler stal říšským kancléřem.

Lagerfeld v rozhovoru francouzské stanice C8 ostře zkritizoval německou kancléřku Angelu Merkelovou, že do Německa pustila tolik uprchlíků. Podle návrháře udělala „obrovskou chybu“.

Podle jeho interpretace v sobě kancléřka v roce 2015, v době vrcholící migrační krize, objevila „dceru pastora“. Narážel tím na fakt, že Merkelová vyrůstala v někdejším východním Německu v rodině evangelického faráře.

„Znám v Německu někoho, kdo si vzal mladého Syřana a po čtyřech dnech řekl: ‚Největší věc, kterou Německo vynalezlo, byl holokaust‘,“ dodal.

Podle Lagerfelda by si mělo Německo vzít příklad z Francie.

„Podívejte se na Francii, zemi lidských práv, která uprchlíků přijala, nevím přesně, deset nebo dvacet tisíc,“ uvedl návrhář.

Uprchlíci jako „nejhorší nepřátelé Židů“

Na francouzskou stanici C8, která rozhovor s Lagerfeldem odvysílala, se sypou stovky stížností. Francouzské úřady pro regulaci médií nyní budou zkoumat, zda-li výroky nějakým způsobem neporušily zákon či pravidla pro televizní vysílání.

Naopak podle sympatizantů se pobyt ve Francii a Německu pro mnohé Židy stává nesnesitelným, takže raději emigrují do Izraele. V evropských zemích stále přibývá útoků muslimů proti židovským usedlíkům.

Předseda Ústřední rady Židů v Německu Josef Schuster to vysvětluje prostředím, z něhož imigranti vzešli.

„Mnozí přicházejí ze zemí, kde je nenávist vůči Židům součástí státního zájmu,“ uvedl nedávno po další vlně antisemitských útoků.

Není to přitom poprvé, co se známý designér pustil do kancléřky Merkelové. V roce 2013 se například negativně vyjádřil o jejím stylu oblékání. Před měsícem ji zase zesměšnil v kreslené karikatuře.

(pel)