ODS, KDU-ČSL, STAN a TOP 09 se spojily a vytvořily demokratický blok. Strany zkritizovaly Babišovo hnutí ANO, že selhává v povolebním vyjednávání a chtějí odteď jednat s Babišem společně. (Foto: ODS)

Ve Sněmovně vznikla protibabišovská koalice. ODS, KDU-ČSL, STAN a TOP 09 se spojily a vytvořily demokratický blok. Strany zkritizovaly ANO kvůli povolebnímu vyjednávání a s hnutím Andreje Babiše chtějí jednat společně. 

„Konstatovali jsme, že se zhruba tři týdny snažíme vést s hnutím ANO jednání. Očekávali jsme, že výsledkem bude nějaká férová dohoda. Hnutí ANO jedno mluví a druhé dělá, ANO postupuje při jednání s politickými stranami netransparentně a jednání jsou matoucí,“ uvedl šéf ODS Petr Fiala.

„Abychom čelili zákulisním intrikám, domluvily se čtyři parlamentní strany na společném postupu a vyzveme ANO ke společnému jednání,“ dodal.

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek řekl, že je třeba jasně ukázat, kdo je v opozici.

„Je tady deklarovaný projekt pánů Zemana a Babiše, že bude vládnout bez kontroly sněmovny. Ustoupil od své praxe, že chce 101 a více postupů. My jsme stále přesvědčeni, že tento postup musíme vyžadovat aspoň ve sněmovně,“ řekl Kalousek.

Podle něj se tak ukáže, kdo „činem“ podporuje vládu Andreje Babiše a kdo je v opozici.

Strany sdruží i své kluby

Strany se zároveň dohodly, že pro účely voleb konaných na ustavující schůzi Sněmovny sdruží své kluby. Jejich kluby se zavázaly postupovat jednotně a předložit společné kandidátky pro výbory na základě poměrného zastoupení.

Kluby mají zájem o předsednictví v mandátovém a imunitním výboru, výboru pro obranu, bezpečnostním, školském, ústavněprávním, zahraničním a hospodářském výboru a v několika komisích v oblasti tajných služeb či odposlechů. Dohoda je zatím pouze na pozicích, které bude blok požadovat, na jednání o jejich personálním obsazení zatím nedošlo.

ODS, KDU-ČSL, STAN a TOP 09 mají dohromady 48 mandátů.

Nabídku dostali i sociální demokraté a Piráti

Podle šéfa poslanců STAN Jana Farského dostali nabídku účastnit se bloku i sociální demokraté a Piráti. V tom případě by blok měl sílu 85 mandátů.

Účast v bloku  podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše ODS, TOP 09, STAN a lidovci podmínili odmítnutím Vondráčka. Opoziční síly se tak podle něj tříští.

Demokratický blok se podle Bartoše inspiroval návrhy Pirátů, ale nemá dost hlasů. Může se tak stát prázdným gestem.

„Je to spíše gesto, než konstruktivní návrh, který by někam jednání posunul,“ uvedl.

Odmítl přitom, že by Piráti směřovali do tiché koalice s ANO, komunisty a SPD.

Šéf ANO vznik bloku zkritizoval

Babiš kritiku čtyř stran odmítl s tím, že ANO se drží zákona o jednacím řádu Sněmovny, který určuje rozdělení vedení výborů. Podle lídra ANO jeho hnutí maximálně vychází vstříc prioritám ostatních stran.

„To naopak ty čtyři partaje, které samy sebe teď nazývají demokratické, intrikují a vyvolávají konflikt v momentě, kdy jsme měli za to, že už je domluvená definitivní podoba Sněmovny,“ řekl Babiš s tím, že ANO souhlasilo s požadavky ODS, která chtěla školský, branný a ústavněprávní výbor, a lidovců na evropský výbor.

„Odmítám agresivitu stran, které tvrdí, že odchází do opozice, protože s námi se o vládě a programu bavit nechtějí, a pak vytvářejí konfliktní atmosféru. Teď nám vyčítají, že jsme se málo snažili? To si dělají z lidí blázny,“ uvedl dále.

(pel)