Romům v Česku chybí motivace se vzdělávat. Romští rodiče by prý měli zájem o lepší vzdělávání svých dětí, kdyby je většinová společnost nediskriminovala.

Romové v Česku prý nemají motivaci se vzdělávat. Uvedla to romská aktivistka Jolana Šmarhovyčová. Romští rodiče by přitom podle ní měli zájem o lepší vzdělávání svých dětí, kdyby je většinová společnost více respektovala a kdyby měli lepší informace.

„Romové jsou demotivovaní. Jejich děti ztrácí sny. Vědí, že i když budou vzdělaní, tak najít práci jako Rom není jednoduché,“ uvedla organizátorka romských komunit v Ostravě Jolana Šmarhovyčová.

Podle ní by byli motivovanější, kdyby měli pocit, že je většinová společnost vnímá více pozitivně. Diskriminace romských dětí v českých školách je podle ní stejná jako před deseti lety. Tehdy Evropský soud pro lidská práva odsoudil ČR za to, že přeřazením 18 romských dětí do zvláštních škol porušila jejich právo na vzdělání.

Romové prý často neví, že jsou rozdíly mezi kvalitou škol. Spolu s dalšími romskými dobrovolníky se Šmarhovyčová snaží ve vlastní komunitě iniciovat a šířit aktivity, kde by se Romové dověděli více o smyslu vzdělávání. Na druhou stranu by se ale podle ní měli politici jasně distancovat od rasismu a diskriminace a nepodléhat náladám ve společnosti.

„Jde o práva dítěte. Děti z dětských domovů žádné rodiče nemají a také se vzdělávají,“ podotkla.

Vznikají segregované školy

Ve společnosti se často objevuje názor, že Romům na vzdělávání nezáleží. Podle Olgy Kusé z Agentury pro sociální začleňování to tak ale není. Kusá upozornila, že jde o silný stereotyp, který je třeba u většinové společnosti vyvrátit. Není ale zřejmě snadné nalézt způsob, jak to udělat.

Stereotyp a předsudky podle účastníků konference ´Společně ve škole: další kroky ve vzdělávání Romů v České republice´ vedou ke vzniku segregovaných škol.

„Ředitelé se bojí toho, že když přijde více romských dětí, přestanou tam chodit ostatní děti a ze školy se stane postupně výlučně romská škola, kde se vzdělávají segregovaně,“ řekla předsedkyně Asociace romských rodičů Žaneta Mirgová.

OSN Česko za přístup k Romům zkritizovala 

Za přístup k Romům zkritizovala Česko nedávno OSN. ČR by prý měla lépe integrovat romskou komunitu, bojovat s rasismem, xenofobií nebo strachem z islámu.

Doporučení, která nejsou závazná, Česku dalo několik desítek zemí. Například podle Belgie v Česku nadále dochází k segregaci romských dětí, Čína uvedla, že diskriminace Romů je v ČR „systematická”.

Několik zemí také vyzvalo Českou republiku také k odškodnění romských žen za nedobrovolné sterilizace.

Prezident Miloš Zeman s tím však nesouhlasí. Zeman chce zrušit zvýhodňování Romů v ČR. Prezident odmítl pozitivní diskriminaci cikánů, protože to je podle něj stále diskriminace.

V České republice žije odhadem 300 tisíc Romů, tedy přibližně tři procenta populace. Navzdory snahám o ukončení odděleného a podprůměrného vzdělávání Romů se s ním podle lidsko-právních organizací romské děti stále setkávají.

(pel)