V Německu vzrostl počet bezdomovců, více než polovinu tvoří migranti. Na vině je kancléřka Angela Merkelová, která v roce 2015 do země pozvala téměř 1 milion uprchlíků.

Z migrantů pozvaných do Německa kancléřkou Angelou Merkelovou se stávají bezdomovci. V Německu se od roku 2014 do loňského roku zvýšil počet lidí bez domova o 150 procent. Více než polovinu z 860 tisíc lidí bez trvalého přístřeší tvoří přistěhovalci. Data zveřejnila sociální organizace Pracovní sdružení na pomoc nebydlícím (BAG W).

V současné době je v Německu přibližně 860 tisíc bezdomovců. Statistika BAG W ukazuje, že mezi bezdomovci je kolem 440 tisíc uprchlíků. Skupinu osob bez přístřeší, která nezahrnuje migranty, tvoří 420 tisíc lidí, což je o 25 procent více oproti roku 2014.

Na ulici žije zhruba 52 tisíc osob, tedy o třetinu více než před třemi lety.

Podle ředitele BAG W Thomase Spechta situaci zhoršilo rozhodnutí kancléřky Angely Merkelové, která v roce 2015 vpustila do země téměř 1 milion běženců.

Hlavní příčinu problému ale Specht vidí ve špatné bytové politice a v nedostatečném boji s chudobou.

Mezi bezdomovce organizace řadí osoby bez trvalého bydliště – lidi na ulici i ty, kteří jsou nuceni přespávat v nouzových ubytovacích zařízeních, kde mohou být jen omezenou dobu.

(pel)