Kovosvit MAS zapůjčil dva obráběcí stroje do soutěže studentů středních škol v programování CNC obráběcích strojů.

Společnost Kovosvit MAS poskytla dvě obráběcí centra pro účely soutěže mladých strojařů v programování CNC obráběcích strojů. Do v pořadí již 19. ročníku soutěže, kterou pořádá na brněnském strojírenském veletrhu Svaz strojírenské technologie, se zapojilo celkem 135 žáků ze 30 středních odborných škol a učilišť z celé České republiky.

Slavnostní vyhlášení výsledků se uskuteční 16. listopadu v budově Ministerstva průmyslu a obchodu, vítězní studenti převezmou ocenění přímo od ministra Jiřího Havlíčka.

„Kovosvit, jako zakládající člen Svazu strojírenské technologie, zapůjčuje pro účely této soutěže své stroje pravidelně. Zpravidla jde o jeden, letos byly dokonce dva,“ uvedl Libor Kuchař, generální ředitel společnosti Kovosvit MAS.

Celý strojírenský průmysl podle něj dlouhodobě sužuje nedostatek kvalifikovaných pracovníků.

„Tuto soutěž podporujeme, protože přispívá k výchově nové generace technicky vzdělaných pracovníků pro náš průmysl. Pro studenty jde o skvělou příležitost vyzkoušet si vlastní software v reálném prostoru obráběcího stroje. Tato zkušenost pro ně zároveň představuje motivaci do dalšího studia,“ dodal.

Strojírenský podnik ze Sezimova Ústí dovezl na veletrh do Brna tříosá vertikální obráběcí centra MCV 754 QUICK a MCV 750. Instaloval je v pavilonu Z v rámci expozice pro soutěž mladých strojařů. Právě na veletrhu v Brně si mohli přihlášení studenti středních škol a učilišť vyzkoušet obrábění na reálných strojích podle vlastních kódů.

Na výběr měli ze tří řídících systémů pro technologii frézování. Na strojích Kovosvitu šlo o systémy Siemens a Heidenhain, třetím systémem byl Fanuc. Ten do soutěže poskytla firma Fanuc spolu se strojem ROBODRILL Alfa-D21MiA5.

Soutěž byla moderována a řízena lektory dodavatelů jednotlivých řídících systémů. Z celkového počtu 135 soutěžících se pro řídící systém Heidenhain přihlásilo 77 žáků, pro systém společnosti Siemens 44 žáků a pro řídící systém Fanuc 14 žáků středních odborných škol a učilišť.

Celkovými vítězi soutěže se stali:

Systém Heidenhain: Filip Dočekal, SPŠ, OA a JŠ, Frýdek-Místek

Systém Siemens: Ondřej Vavera, VOŠ a SPŠ Žďár nad Sázavou

Systém Fanuc: Pavel Macho, SPŠ strojní a elektrotechnická Velešín

Soutěž pro středoškoláky je jen jedním z příkladů spolupráce Kovosvitu MAS se školami a akademickou sférou.

Nový pětiosý obráběcí stroj MCU450 s řídícím systémem Siemens putoval ihned po skončení veletrhu na Západočeskou univerzitu v Plzni. Zde bude na katedře technologie obrábění sloužit pro výzkum a současně i pro výuku profesních bakalářů studijního programu Strojírenství se zaměřením na programování CNC strojů.

Dalším plodem spolupráce Kovosvitu s akademickou sférou je WeldPrint 5X, který byl na MSV v Brně oceněn zlatou medaili. Stroj kombinující 3D tisk kovu a obrábění v jednom prostoru vznikl ve spolupráci Kovosvitu MAS s pracovištěm RCMT Fakulty strojní ČVUT.

(pel)