České ekonomice se daří, vzrostla o 5 procent. Vláda však zemi zadlužuje o další desítky miliard korun.

Česká ekonomika ve 3. čtvrtletí 2017 meziročně vzrostla o 5 procent. Vláda ale přesto zemi zadlužuje o další desítky miliard korun. Státní rozpočet ČR na letošní rok byl schválen se schodkem 60 miliard korun. Skončí sice nejspíš v mírném přebytku zhruba 10 miliard, ale jen díky dotacím plynoucím do Česka z EU. Celkově navíc stát nyní dluží 1,61 bilionu korun.

Česká ekonomika ve 3. čtvrtletí letošního roku zrychlila meziroční růst na 5 procent ze 4,7 procenta ve druhém čtvrtletí. Jde o nejrychlejší tempo za dva roky.

Mezičtvrtletně HDP zpomalil růst ze 2,5 na 0,5 procenta. Vyplynulo to z předběžného odhadu, který zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Na růstu domácí poptávky se podílela stabilně rostoucí spotřeba domácností a pokračující růst investičních výdajů. Dařilo se průmyslu, ale i službám a dalším odvětvím hospodářství.

I když meziroční růst ekonomiky zrychlil, mezičtvrtletní růst o něco zpomalil. Za tímto zpomalením podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela stojí letní prázdniny.

„Automobilový průmysl si totiž v létě vybírá celozávodní dovolené. Stále se však jedná pouze o sezónnost a tak z dnešního mírně horšího čísla neděláme velké závěry,“ uvedl.

Každý Čech má sekeru 152 tisíc

Státní rozpočet ČR na letošní rok byl schválen se schodkem 60 miliard korun.

„Pokud to očistíme od těch evropských peněz, tak bychom mohli skončit v mírném deficitu možná tak deset miliard,“ uvedl ministr financí Ivan Pilný (ANO).

„Se započítáním evropských peněz můžeme být i v mírném přebytku,“ dodal.

Ke konci října se přebytek státního rozpočtu ČR zvýšil na 26,5 miliardy korun ze zářijových 17,4 miliardy korun.

Loni v říjnu skončilo hospodaření státu v přebytku 98,3 miliardy korun. Za meziročním zhoršením stojí především nižší příjmy z EU. Příjem peněz z EU totiž ke konci října klesl meziročně o 79,5 miliardy korun.

Ministerstvo financí také krátce před volbami snížilo státní dluh Česka. Na hlavu každého Čecha i přesto připadá dluh ve výši 152 tisíc korun. Celkově stát nyní dluží 1,61 bilionu korun.

(pel)