Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Babišův fond kupuje polovinu leteckých opraven Avia Prime

Fond Hartenberg patřící šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi koupil poloviční podíl v polských a slovinských leteckých opravnách Avia Prime. Cena se odhaduje na necelou 1 miliardu Kč. Firma servisuje letadla značek, jako je Boeing či Airbus, a spolupracuje se 70 aerolinkami.

Na Prostějovsku vyroste největší bateriové úložiště ve střední Evropě

Skupina Solar Global postaví u obce Ochoz na Prostějovsku největší bateriové úložiště energie ve střední a východní Evropě. Systém bude mít kapacitu 10 MWh. Bude tak zhruba 10x větší než podobná zařízení, která dosud v ČR vznikají.

Růst eurozóny i celé EU ve čtvrtletí zpomalil na 0,6 %

Ekonomika eurozóny i celé EU vzrostla v 3. čtvrtletí o 0,6 %. Tempo růstu tak mírně zpomalilo z 0,7 % v předchozích třech měsících. Zpráva podporuje rozhodnutí Evropské centrální banky začít postupně omezovat program nákupu dluhopisů.

Do Česka přiletělo 92 tisíc falešných kondomů Durex

Dvě tuny padělků kondomů Durex z Číny zajistili celníci na letišti v Praze-Ruzyni. Pokud by se prezervativy dostaly na trh, vznikla by majiteli ochranné známky škoda přes 7 milionů Kč. V zásilce celníci našli téměř 92 tisíc balení falešných prezervativů.

Do Účtenkovky se přihlásilo 478 tisíc lidí

Do prvního losování účtenkové loterie k elektronické evidenci tržeb (EET) je zaregistrováno 478 tisíc hráčů a 11,1 milionu účtenek. Ministertvo financí v prvním slosování rozdělí přes 21 tisíc výher.

(pel)