Ministerstvo zahraničí nechá do Česka přednostně přivézt ekonomické migranty z Vietnamu, Mongolska a Uzbekistánu.

Ministerstvo zahraničí podlehlo naléhání českých průmyslníků. Resort do Česka přednostně nechá přivézt ekonomické migranty z Vietnamu, Mongolska a Uzbekistánu. Přestože je v ČR bez práce více než 270 tisíc lidí, čeští průmyslníci požadují masivní dovoz pracovní síly. V současné době firmám údajně chybí 290 tisíc pracovníků.

Přednostní systém, který pro přistěhovalce plánuje ministerstvo, by měl podle iDnes.cz kopírovat loni zavedený „režim Ukrajina“. Ten umožňuje zaměstnavatelům dostat předvybrané pracovníky do Česka. Zatím se do režimu zařadilo 12,5 tisíce lidí, z toho zhruba třetina jich už prý dorazila do fabrik.

Nově budou v budoucnu na tyto pracovníky ve firmách fungovat kvóty. Stanovená je už kvóta pro probíhající režim Ukrajina – 12 600 lidí ročně. Pro ostatní země ministerstvo doporučuje kvóty na číslech z předchozího roku, rozhodnutí však bude každý rok na vládě.

Ve skutečnosti Vietnamci, Uzbekové, Mongolové nebo Ukrajinci české hospodářství nezachrání. V roce 2016 dostalo zaměstnanecké karty celkem 3 096 lidí, letos za první tři čtvrtiny roku přes šest tisíc. Navíc si firmy stěžují, že i dostat pracovníka přes režim Ukrajina trvá neúměrně dlouho.

„Zrychlené režimy pro cizince podporujeme, s přísnými kvótami nesouhlasíme. Například režim Ukrajina sice eliminuje ´kupčení´ s vízy, ale celá procedura trvá půl roku,“ řekla Eva Veličková, mluvčí Svazu průmyslu ČR.

Kritici zrychleného režimu se obávají, aby do Česka nepřišly hordy cizinců. Ti by v době hospodářského poklesu brali Čechům práci, nebo zde dokonce pracovali načerno.

Nezaměstnanost v říjnu klesla na 3,6 procenta ze zářijových 3,8 procenta. Uchazečů o práci bylo evidováno celkem 271 173, nejméně za 20 let. Méně lidí bez práce než letos v říjnu bylo v České republice naposledy v prosinci roku 1997, a to asi 269 tisíc.

Přestože je v ČR bez práce více než 270 tisíc lidí, čeští průmyslníci žádají masivní dovoz ekonomických migrantů do České republiky. Českým firmám údajně chybí až 290 tisíc pracovníků. Uvedl to šéf Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák. Podle něj se Česko bez ekonomických běženců, kteří by pracovali v tuzemských firmách, neobejde.

„Je potřeba přivést ekonomické imigranty ze spřízněných zemí, jako je Ukrajina, Bělorusko, možná Kazachstán a další. Naopak musím pochválit ministra spravedlnosti. To, že pracuje 60 procent vězňů, je opravdu dobrá zpráva,“ uvedl.

(pel)