V Česku se už zase zdražuje. Rostou hlavně ceny potravin.

V Česku je nákup zase o něco dražší, ceny potravin opět vzrostly. Inflace v Česku se dostala na nejvyšší úroveň za posledních pět let. Spotřebitelské ceny v říjnu stouply o 2,9 procenta oproti stejnému období loňského roku, oproti letošnímu září pak o 0,5 procenta. Nejvíce zdražují potraviny jako máslo, vejce, zelenina nebo ovoce. Vyplynulo to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Z potravin podle ČSÚ meziročně v říjnu nejvíce zdražilo máslo, a to o 50,7 procenta. Vyšší ceny byly také u vajec (36 procent) nebo mléčných a pekárenských výrobků (6,1 procent).

Současně přestala zlevňovat zelenina, jejíž ceny stouply proti loňsku o 10,4 procenta. Ovoce bylo meziročně dražší o 8,2 procenta.

Na vyšší meziroční inflaci působilo opět i bydlení, kde nájemné zdražilo o 2,9 procenta, vodné o 1,2 procenta a stočné o 0,4 procenta. O 7,2 procenta dražší bylo proti loňsku i stravování a ceny ubytovacích služeb stouply o 1,7 procenta. Pohonné hmoty zdražily za rok o 2,6 procenta, ceny elektřiny o 0,3 procenta.

Na druhou stranu mírně zlevnilo oblečení a obuv (0,9 procenta), ceny volání a ceny tepla (2,3 procenta) a plynu (0,8 procenta).

V porovnání s letošním zářím stouply v říjnu ceny zeleniny (o 8,4 procenta, zejména vlivem zdražení plodové zeleniny o 35 procent). Vejce zdražila o 12,5 procenta, ovoce o šest procent, máslo o 5,6 procenta.

Kvůli svižnému růstu inflace očekává, že Česká národní banka bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb, což se projeví ve zdražení úvěrů a hypoték.

(pel)