Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Česká pošta na příštích pět let nedostala licenci

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) zamítl žádost České pošty o vydání poštovní licence od roku 2018 na příštích pět let. Důvodem je, že podnik nedoložil nákladovou orientaci svých cen. Poště jako současnému držiteli licence ale úřad chce nařídit, aby základní poštovní služby zajišťovala i nadále.

ČEZ postaví v Česku velké bateriové úložiště

Energetická společnost ČEZ postaví v Tušimicích na Chomutovsku velký bateriový systém pro ukládání elektřiny. Stavba má začít příští rok, firma chce spustit zařízení na přelomu let 2018 a 2019. Výši plánované investice podnik nesdělil.

Eonu klesl provozní zisk

Provozní zisk (EBIT) německého energetického koncernu Eon klesl v prvních devíti měsících roku o 8 % na 2,1 miliardy eur (53,6 miliardy Kč). Na vině je především nepříznivá situace v maloobchodním sektoru, kde se provozní zisk propadl více než o třetinu.

České dráhy vyhlásí soutěž na nové vlaky za 20 miliard

České dráhy do konce roku vyhlásí soutěže na nové vlaky za 20 miliard Kč. S vítězi v celkem sedmi výběrových řízeních dopravce uzavře rámcové smlouvy, na jejichž základě bude jednotlivá vozidla odebírat. ČD se tak pokusí uspět v boji s konkurencí po částečném otevření železničního trhu v roce 2019.

Vojenská pojišťovna investuje do jednadvaceti nových poboček

Vojenská pojišťovna chce do konce roku otevřít 21 nových kontaktních poboček. Kromě toho dosavadní tři desítky kanceláří čeká přebudování nebo stěhování. Odhadované náklady ředitel neupřesnil, nicméně ve fondu reprodukce majetku pojišťovny bylo loni přes 100 milionů Kč.

(pel)