Okamurova SPD chce udělit politický azyl v Česku všem představitelům samostatného Katalánska, včetně premiéra Puigdemonta (na snímku vpravo).

Okamurova SPD chce udělit politický azyl v České republice trestně stíhanému premiérovi Katalánska Carlesi Pugdemontovi, kterému hrozí ve Španělsku trest 30 let vězení. Předseda katalánské regionální vlády i se 4 ministry utekl do Belgie před trestem za vzpouru proti státu. V Bruselu byl zatčen a podmínečně propuštěn. Okamurova strana vyzve vládu ČR k tomu, aby všem stíhaným katalánským představitelům udělila politický azyl.

„SPD důrazně protestuje proti kriminalizaci členů autonomní katalánské vlády. Jde o otevřené totalitní praktiky, které Španělsko vrací do dob diktátora Franca,“ uvedlo hnutí ve svém nejnovějším prohlášení k situaci v Katalánsku.

Podle šéfa SPD Tomia Okamury by Česká republika měla vystoupit na obranu práv lidí v Katalánsku.

„SPD navrhne ve Sněmovně usnesení vládě ČR, vyzývající vládu k poskytnutí  azylu členům katalánské vlády a organizátorům katalánského referenda,“ informovalo hnutí.

Španělskem stíhaný katalánský premiér Carles Puigdemont a další 4 jeho ministři se o víkendu vzdali belgické policii, ale po výslechu byli následně podmínečně propuštěni.

Na Puigdemonta a jeho 4 ministry vydala španělská vláda evropský zatykač. Katalánský premiér, který ve Španělsku čelí obvinění ze vzpoury proti státu, v sobotu uvedl, že bude plně spolupracovat s belgickou justicí.

Puigdemont již dříve prohlásil, že chce sestavit koalici, v jejímž čele bude v prosincových volbách kandidovat za vytvoření nezávislé Katalánské republiky a za osvobození politických vězňů ve Španělsku.

Sebe a několik dalších ministrů katalánské vlády, kteří utekli do Bruselu před trestním stíháním ve Španělsku, považuje Puigdemont za politické vězně. (sfr)