Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Miliardáři Kellner, Křetínský a Tkáč ovládli e-shopy skupiny Mall

Skupina PPF Petra Kellnera získala 40procentní podíl ve skupině e-shopů Mall Group a srovnávači cen Heureka.cz. Dalších 40 % ovládli podnikatelé Daniel Křetínský s Patrikem Tkáčem. Zbylých 20 % vlastní investiční skupina Rockaway Capital podnikatele Jakuba Havrlanta.

Český antivirový gigant Avast se chysá vstoupit na burzu

Antivirová společnost Avast Software sídlící v Praze se chystá ke vstupu na londýnskou burzu, který by mohl podnik ohodnotit až na 4 miliardy USD (88,5 miliardy Kč). Pokud by se prodej uskutečnil, jednalo by se o největší vstup technologické firmy na tamní trh v historii. Podnik za loňský rok vykázal tržby 17 miliard Kč a provozní zisk 8,4 miliardy Kč.

Kofole klesly tržby i provozní zisk

Nápojářské skupině Kofola klesly za tři čtvrtletí meziročně tržby o 1,3 % na 5,35 miliardy Kč a ukazatel EBITDA (provozní zisk před odpisy) o 17,1 % na 705,7 milionu Kč. Stejně jako v minulých kvartálech je důvodem boj Kofoly o vyšší marže na polském trhu a vysoká cena cukru.

Solární elektrárnu v Brně koupila Jufa za 1,7 miliard

Solární elektrárnu u brněnského letiště v Tuřanech koupila skupina Jufa podnikatelů Jana Chrenka a Jiřího Fasta od Letiště Brno. Elektrárna o rozloze 40 ha a výkonu téměř 22 MW je čtvrtým největším solárním zdrojem v Česku. Cena transakce byla 1,7 miliardy Kč.

Zisk ČEZ za první tři čtvrtletí stoupl o 13 %

Čistý zisk energetické společnosti ČEZ za první tři čtvrtletí letošního roku stoupl meziročně o 13 % na 16,6 miliardy Kč. Provozní výnosy vzrostly o 1 % na 146,7 miliardy. Za samotné 3. čtvrtletí byla firma ve ztrátě 66 milionů Kč, zatímco loni za stejné období vykázala čistý zisk 0,9 miliardy.

(pel)