Britský think-tank NIESR vyčíslil dosavadní negativní dopady brexitu na disponibilní příjem průměrné britské domácnosti na 600 liber.

Každý Brit prý už kvůli brexitu přišel v průměru o 600 liber (17 400 Kč). Vypočetl to britský think-tank Národní institut pro ekonomický a sociální výzkum (NIESR). Důvodem poklesu příjmů domácností je prý oslabení libry a zpomalení růstu ekonomiky. 

Národní institut pro ekonomický a sociální výzkum oznámil, že výsledky jeho výzkumu ukazují pokles příjmu britských domácností v důsledku rozhodnutí opustit Evropskou unii.

Studie think-tanku NIESR argumentuje, že nebýt rozhodnutí o Brexitu, britská libra by významně neoslabila a také by nedošlo ke zpomalení růstu britské ekonomiky.

Kumulovaný negativní dopad na disponibilní příjem průměrné britské domácnosti institut odhadl na 600 liber.

Růst britské ekonomiky je pro letošní rok odhadován na 1,6 %, což je významně méně než letošní odhad růstu světového HDP o 3,5 %. NIESR dále uvedl, že Brexit také zasáhl očekávání ohledně budoucího vývoje britské ekonomiky na další tři roky, i když bere v úvahu možnost dvouletého přechodného období po vystoupení Británie z EU.

HDP Velké Británie vzrostlo v roce 2014 o 3,1% a v roce 2015 o 2,2 %. Rozhodnutí o vystoupení z EU přijaté v referendu v červnu 2016 tak mohlo ovlivnit výsledek růstu už za rok 2016, který činil „jen“ 1,8 %.

Kurs britské libry se v prvním pololetí roku 2016 pohyboval kolem 1,4 dolaru za jednu libru. Po referendu v červnu 2016 libra oslabila až na 1,2 dolaru za libru.

V posledních měsících letošního roku se libra obchoduje v kursu kolem 1,3 dolaru za libru.

Slabší kurs libry má za následek zdražování dováženého zboží pro britské zákazníky. Institut proto odhaduje růst inflace v Británii až na 3,2 % ke konci letošního roku, což představuje dodatečné riziko pro vývoj britské ekonomiky.

Pokud britská centrální banka Bank of England přistoupí pro udržení cenové stability k dalšímu zvyšování sazeb, bude ekonomika v okamžiku nejistoty ohledně budoucího vývoje spojeného s Brexitem vystavena i růstu úroků z úvěrů. (mar)