Andrej Babiš označil bývalého předsedu vlády Mirka Topolánka za nejzkorumpovanějšího premiéra. Lídr ANO tak reagoval na Topolánkovo oznámení, že hodlá kandidovat na prezidenta ČR.

Andrej Babiš, který je pověřen sestavením vlády, zaútočil na Mirka Topolánka. Ten oznámil kandidaturu na prezidenta ČR. Lídr ANO označil Topolánka za nejzkorumpovanějšího premiéra v historii Česka.

„Nemůžu tomu uvěřit, že nejzkorumpovanější premiér od samostatného státu se uchází o funkci prezidenta,“ uvedl Babiš pro deník Právo.

„To si skutečně vyžaduje obrovskou dávku arogance a sebestřednosti. ODS konečně našla svého kandidáta, který symbolizuje její korupční historii,“ rozhořčil se šéf ANO.

Topolánek odmítl, že by byl kandidátem ODS, jejímž býval předsedou. V současnosti už má členství ve straně zaniklé.

„Nejsem ani členem, ani kandidátem ODS,“ řekl.

„Jistě získám podpisy některých senátorů ODS, ale stejně tak to budou senátoři za TOP 09, KDU-ČSL nebo ČSSD. Nejsem stranický kandidát,“ dodal.

Topolánek oznámil kandidaturu na poslední chvíli. Pro svoji prezidentskou nominaci hodlá Topolánek získat podporu senátorů z pěti klubů včetně ODS. Potřebný počet nejméně 10 senátorských podpisů už sehnal.

Topolánek je bývalým předsedou ODS, se kterou vyhrál volby a byl předsedou vlády ČR od září 2006 do května 2009. Jeho vláda byla historicky první vládou ČR, jež byla svržena hlasováním Poslanecké sněmovny o nedůvěře.

Mandát chce obhájit i prezident Miloš Zeman, jemuž Topolánek přes média kandidaturu rozmlouval kvůli jeho zdravotnímu stavu. Mezi favority bývají řazeni i bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš a podnikatel Michal Horáček.

Klaus: Prezident by neměl být „Marťan“

Bývalý prezident Václav Klaus označil prezidentskou kandidaturu Mirka Topolánka jako „vybočení z nabídky protikandidátů” Miloše Zemana. Prezident by podle něj neměl být „Marťan”, ale zkušený politik, což Topolánek je.

„Vždy jsem říkal, že prezidentem by neměl být „Marťan“. Mirek Topolánek se v nejvyšších politických funkcích dlouho pohyboval, a je tedy v tomto ohledu jasným ne-Marťanem,” uvedl Klaus.

Oznámení kandidatury označil Klaus jako rafinované a spektakulární.

„Oznámení jeho kandidatury na poslední chvíli vnímám jako zřetelné vybočení z dosavadní nabídky protikandidátů Miloše Zemana. Prostě Mirek Topolánek, jak ho všichni známe,” doplnil.

(pel)