Mirek Topolánek (EPH) se na poslední chvíli rozhodl kandidovat na funkci prezidenta ČR. Jako premiér dosáhl neslavného primátu: jeho vláda byla jako historicky první odvolána Poslaneckou sněmovnou, která Topolánkovi vyslovila nedůvěru.

Expremiér Mirek Topolánek se rozhodl kandidovat na funkci prezidenta České republiky. Začal sbírat podpisy pro svoji kandidaturu. Není zatím jasné, zda bude oficiálním kandidátem ODS, ani zda se mu do úterý podaří získat dostatečný počet podpisů zákonodárců. 

Pro svoji prezidentskou nominaci hodlá Topolánek získat podporu senátorů z pěti klubů včetně ODS. Potřebný počet nejméně 10 senátorských podpisů však zatím nesehnal.

Topolánek je bývalým předsedou ODS, se kterou vyhrál volby a byl předsedou vlády ČR od září 2006 do května 2009. Jeho vláda byla historicky první vládou ČR, jež byla svržena hlasováním Poslanecké sněmovny o nedůvěře.

Nejasná ODS

ODS zatím nevyjádřila podporu žádnému z prezidentských kandidátů. Předseda ODS Petr Fiala v neděli prohlásil, že ambicí občanských demokratů je zabránit znovuzvolení Miloše Zemana.

V pondělí k této otázce bude zasedat Výkonná rada ODS. Ta by pak měla zveřejnit prezidentskou strategii strany.

Topolánek svoje rozhodnutí pokusit se kandidovat na funkci hlavy státu oznámil bulvárnímu titulu „Blesk“.

„Já jsem se v úterý, možná emotivně, protože rozumem bych to nikdy neudělal, rozhodl, že budu kandidovat na prezidenta a začal jsem shánět podpisy. To rozhodnutí u mě osobně dávno padlo,“ vysvětlil Topolánek.

Ten v současné době zastává funkci šéfa Teplárenského sdružení ČR a je předsedou dozorčí rady Elektráren Opatovice (součást Křetínského holdingu EPH).

Obavy na Hradě

Je zřejmé, že Topolánkova případná kandidatura vyvolává obavy u současné hlavy státu, která chce v lednových přímých volbách prezidenta opětovně kandidovat.

Miloš Zeman v televizním rozhovoru Topolánkovi vzkázal, že se má i nadále věnovat energetice a do politiky se již znovu „neplést“.

Topolánkovu prezidentskou kandidaturu přivítal předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle šéfa TOPky se Topolánek jako prezident ČR může opírat o zkušenosti premiéra i předsedy Rady EU.

Rozhodne 7. listopad

Oficiální prezidentské kandidatury musí uchazeči o Hrad odevzdat na ministerstvu vnitra do 7. listopadu.

Zatím tak mimo jiné učinili textař a podnikatel Michal Horáček a expředseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš, kterým se podařilo nasbírat více než 50 tisíc podpisů občanů potřebných pro získání oficiální nominace.

Dostatečný počet podpisů občanů oznámil i Miloš Zeman.

Díky podpisům poslanců nebo senátorů mohli své kandidatury podat i bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer, hudebník a předseda strany Rozumní Petr Hannig, šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek, bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek a lékař Marek Hilšer. (sfr)