Dálnice D1 zažije přes Vánoce zázrak: silničáři ji na čas přestanou opravovat. V roce 2018 se však do opravování a rozšiřování dálnice pustí s ještě větší intenzitou.

Stát nadělí motoristům vánoční dárek. Těsně před Vánoci přestane na čas opravovat rozkopanou dálnici D1. Řidiči tak před nejkrásnějšími svátky v roce dostanou na pár týdnů příležitost projet se po dálnici D1 bez toho, aniž by museli marnit čas v nekonečných zácpách a kolonách, způsobovaných rekonstrukcemi dálnice mezi Brnem a Prahou. 

Podle informací ŘSD začnou silničáři postupně odstraňovat uzavírky z dálnice D1. Poslední omezení způsobené opravami by mělo z hlavní dopravní tepny mezi Prahou a Brnem zmizet do poloviny prosince letošního roku.

 Důvodem ukončování uzavírek je příchod zimního počasí a z něj plynoucí problémy, které by zúžení jízdních pruhů způsobovalo sypačům a další těžké technice při údržbě dálnice.

Příští rok se však silničáři opět pustí do rekonstrukcí dálnice. V roce 2018 stát plánuje opravovat celkem osm úseků na dálnici mezi Brnem a Prahou.

V roce 2018 mají pokračov at z letošního roku opravy a rozšiřování dálnice na čtyřech úsecích. Jde o úseky mezi Jihlavou a Velkým Beranovem a Velkým Meziříčím a Lhotkou na Vysočině. Tyto stavby chce ŘSD dokončit v polovině roku 2018.

Další dva úseky mezi Ostředkem a Šternovem na Benešovsku a Hořicemi a Koberovicemi u Humpolce pak budou silničáři opravovat po celý příští rok.

K uvedeným čtyřem pokračujícím rekonstrukcím by v roce 2018 měly přibýt další úseky z Mirošovic do Hvězdonic na Benešovsku, mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem, mezi Velkým Beranovem a Měřínem a mezi Devíti Kříži a Ostrovačicemi u Rosic. (sfr)