Katalánský premiér Puigmenont už je v rukou policie. Zatím jen té belgické. Ve Španělsku na vůdce nezávislého Katalánska vydali zatykač.

Španělskem stíhaný katalánský premiér Carles Puigdemont a další 4 jeho ministři se vzdali belgické policii.  Puigdemont svým dobrovolným vydáním policii zřejmě předešel zatčení, které chystala belgická prokuratura.

Mluvčí belgické prokuratury Gilles Dejemppess informoval, že se pětice politiků ráno vydala policii a že jsou všichni oficiálně ve vazbě.

Ještě v neděli má tyto nejvyšší představitele nezávislého Katalánska vyslechnout soudce. Do pondělí musí soudce rozhodnout, zda je důvod, aby zůstali ve vazbě, či zda mohou být propuštěni.

Na Puigdemonta a jeho 4 ministry vyla španělská vláda evropský zatykač. Katalánský premiér, který ve Španělsku čelí obvinění ze vzpoury proti státu, v sobotu uvedl, že bude plně spolupracovat s belgickou justicí.

Puigdemont již dříve prohlásil, že chce sestavit koalici, v jejímž čele bude v prosincových volbách kandidovat za vytvoření nezávislé Katalánské republiky a za osvobození politických vězňů ve Španělsku. (sfr)