Velkopanské chování francouzského prezidenta Emannuela Macrona začíná svou okázalostí připomínat nechvalně proslulého panovníka Ludvíka XIV.

Prezident Macron se chová jako důstojný nástupce Krále Slunce, Ludvíka XIV.  Hlava francouzského státu nařídila, aby mu byly nakupovány a dodávány jen ty nejdražší a vždy výhradně francouzské obleky. Proklamovaným cílem je pomáhat Francii a její churavějící ekonomice. 

Emmanuel Macron se rozhodl, že s okamžitou platností začne nosit už jen obleky vyrobené ve Francii. Kupovat je bude výhradně u firmy Smuggler, která jako jediná pařížská firma své obleky vyrábí výhradně ve Francii.

Změna krejčího však bude znamenat výrazně vyšší výdaje. Oblek značky Smuggler vyjde na 800 až 1200 eur (20 až 30 tisíc korun). To je výrazně více, než byl dosud zvyklý za obleky utrácet.

Když se v květnu ujímal funkce, kupoval obleky u pařížské firmy Jonas&Cie, která nabízí obleky za cenu kolem 400 eur (10 tisíc korun).

Pozadu za rozmařilým počínáním hlavy státu nejde ani prezidentova manželka Brigitte Macronová. Té se o šatník stará luxusní značka Louis Vuitton. Od roku 2015 s ní má exkluzivní vztah. Macronová si na veřejné akce půjčuje oděvy výhradně této značky. (sfr)