V Bruselu exilovaný katalánský premiér Carles Puigdemont vyzval k sestavení koalice katalánský autonomistických stran, která by v předčasných volbách kandidovala za vytvoření nezávislé Katalánské republiky.

V Bruselu exilovaný katalánský premiér Carles Puigdemont chce sestavit koalici, v jejímž čele bude v prosincových volbách kandidovat za vytvoření nezávislé Katalánské republiky a za osvobození politických vězňů ve Španělsku. Sebe a několik dalších ministrů katalánské vlády, kteří utekli do Bruselu před trestním stíháním ve Španělsku, považuje za politické vězně.

Z pohledu španělského práva dnes již bývalý katalánský premiér Puigdemont vyhlásil, že v nových regionálních volbách v Katalánsku, jež vyhlásila centrální vláda na 21. prosinec, chce kandidovat, i kdyby se nacházel v zahraničí.

Puigdemont současně vyzval katalánské autonomistické politické strany k vytvoření volební koalice. Jejím cílem v předčasných katalánských volbách má být osvobození politických vězňů a vytvoření katalánské republiky, uvedl Puigdemont, který je ve Španělsku trestně stíhán kvůli údajné vzpouře proti státu.

Vedení katalánské pro-autonomní strany ERC, která jasně vévodí předvolebním průzkumům, však oznámilo, že uvažuje o neúčasti ve volbách, pokud nebudou propuštěni ministři katalánské vlády, jež madridský soud před pár dny poslal do vazby.

Vedení ERC však po dnešním mimořádném jednání uvedlo, že strana se nehodlá účastnit voleb, pokud budou nelegitimní a nedemokratické.

„První důkaz o tom, že jsou (španělští politici) demokraty, by měli dát propuštěním politických vězňů,“ reagovala tajemnice strany Marta Roviraová.

Exilovaný premiér Puigdemont však prosazuje, aby se všechny autonomistické strany prosincových voleb účastnily a to ve společné koalici.

„Nadešla chvíle, kdy by se všichni demokraté měli sjednotit. Za Katalánsko, za svobodu politických vězňů a za republiku,“ prohlásil Puigdemont.

Ten spolu s dalšími čtyřmi ministry katalánské vlády pobývá v Belgii od chvíle, kdy Madrid začal přebírat vládu nad katalánskými úřady.

Za politické vězně označuje Puigdemont osm katalánských exministrů, které ve čtvrtek poslal španělský soud do vazby kvůli obviněním souvisejícím s vyhlášením nezávislosti, které odporuje španělské ústavě.

Puigdemontova Demokratická evropská strana Katalánska (PDeCAT) vytvořila před minulými regionálními volbami s Republikánskou levicí Katalánska (ERC) koalici Společně pro ano (JXSí), která získala výrazně nejvyšší počet křesel v parlamentu.

S podporou poslanců separatistické krajní levice pak měla dost hlasů k jednostrannému vyhlášení nezávislosti, které Madrid přimělo převzít správu nad regionem.

Politici PDeCAT se již v průběhu týdne pro opětovné uzavření koalice vyslovili. Sesazený vicepremiér a lídr ERC Oriol Junqueras se ale vyjádřil rezervovaně. Právě jeho strana má podle průzkumů velkou šanci s náskokem vyhrát volby.

Preference Puigdemontova uskupení PDeCAT jsou méně než poloviční. Poměr voličů stran hájících setrvání Katalánska v rámci Španělska a příznivců samostatnosti je přibližně vyrovnaný. (sfr)