S nástupem podzimu propadl dramaticky prodej piva v restauracích. Podle výrobců za to mohou protikuřácký zákon, ale i regulace hazardu či EET.

Prodej piva v tuzemských hospodách s koncem léta prudce propadl. Podle výrobců jsou viníkem tohoto propadu prodeje piva protikuřácký zákon a EET. V září klesl prodej českého piva v restauracích o 24 procent ve srovnání s minulým rokem.

Informovala o tom výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. Snížení prodeje piva v hospodách podle svazu zavinily zásahy státu a to například protikuřácký zákon, regulace hazardu a zavedení elektronické evidence tržeb.

Snížily se i prodeje piva v obchodech, ale tento propad není tak významný, jako v hospodách.

„Potvrzují se pesimistická očekávání v podobě černého roku českého pivovarnictví,“ uvedla Ferencová. Očekává přitom další odliv lidí z restaurací a hospod.

Za pokles prodeje podle ní mohou státní regulace, například omezení herních automatů, protikuřácký zákon, zavedení EET, ale i změny v provozování restauračních zahrádek.

„Kdyby ta opatření přišla postupně, tak se tím ti hospodští nějakým způsobem dokáží vyrovnat. Ale tím že těch legislativních novinek přichází během roku pět nebo šest, tak ten pivní trh nemá na to, aby se s tím vyrovnával.“

„Třeba u lidí, na které dopadl zákaz kouření, je ten odliv obrovský,” informovala Ferencová.

Konzumace piva se postupně přesouvá z hospod do soukromí domácností. Zhruba šedesát procent spotřeby piva připadá na domácnosti. Zbývajících 40 % prodaného piva zkonzumují v restauracích a hospodách.

Jedním z důvodů je výrazně nižší cena piva v obchodech oproti tomu čepovanému v hospodách. Prohlubuje se také trend, kdy si lidé objednávají sudové pivo domů a pořádají akce v soukromí.

V září ale podle svazu klesl i prodej baleného a sudového piva. Celkově došlo k propadu o 16 procent.

V loňském roce se spotřeba piva v ČR držela na 143 litrech na osobu. Loňská výroba piva v tuzemských pivovarech byla rekordní, když meziročně stoupla o 1,9 procenta na 20,5 miliónu hektolitrů piva a nealkoholických nápojů. (sfr)