Blíží se vláda Babiše a všemocné TRIPARTITY: Odbory jásají nad nestabilní menšinovou vládou bez důvěry Sněmovny. Vzniklé krize chtějí odborářští šéfové využít k posílení významu a moci odborů v ČR.

Odborářský šéf Středula podpořil vytvoření menšinové vlády Andreje Babiše. Chce tak využít krizovou situaci, když sází na to, že slabá vláda pomůže zvýšit význam odborů a tripartity. Prezident Zeman mezitím oznámil, že Babišovu menšinovou vládu nechá vládnout po celé 4 roky, i když tato nezíská důvěru Poslanecké sněmovny. 

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula by uvítal vznik menšinové vlády vedené Andrejem Babišem, kterou plánuje instalovat prezident Zemana. Význam odborů a tripartity by podle Středuly mohl v situaci menšinové vlády výrazně vzrůst.

Odborářský boss doufá, že dohody odborů (jako zástupce zaměstnanců) a zaměstnavatelů na návrzích zákonů by pomáhaly Babišově kabinetu získávat snadněji podporu v Poslanecké sněmovně.

Šéf ANO, které získalo ve volbách 29 % hlasů, chce svoji menšinovou vládu (kterou nepodporuje žádná další parlamentní strana) ustavit do letošních Vánoc.

Odbory takovou menšinovou vládu vnímají pozitivně.

„Menšinová vláda má menší stabilitu. Nebude dán vždy ustálený směr, budou se hledat ad hoc dohody. To je zajímavá situace pro odbory a tripartitu, která bude hrát významnější roli než v době stabilní vlády,“ prohlásil Středula v rozhovoru pro veřejnoprávní tiskovou agenturu.

Podle šéfa ČMKOS by se menšinová vláda opírala o tripartitní dohodu s odboráři a podnikateli u návrhů jednotlivých zákonů a snadněji by pro ně díky tomu mohla získat hlasy poslanců jiných stran.

„Význam naší role může skutečně růst geometrickou řadou,“ věří Středula.

K tomu podle něho napomáhá i volební propad levice.

„Oslabení levice dává zprávu, že význam odborů se bude zvyšovat. Asi budeme nahrazovat prvky, které by měla dělat silná levice,“ dodal předák.

Odboráři už začali tlačit na neexistující vládu. Minulý týden přišly s peticí školské odbory, které žádají dodržení předvolebních slibů a postupné zvyšování platů učitelů na 130 procent průměrné mzdy do roku 2020.

Zeman: Babišovi dám celé 4 roky

Prezident Miloš Zeman naznačil, že může nechat vládnout kabinet Andreje Babiše bez důvěry i po celé volební období, tedy po 4 roky. V rozhovoru pro televizi Barrandov prezident řekl, že „i vláda bez důvěry Poslanecké sněmovny může teoreticky vládnout celé čtyři roky“.

„Chci upozornit, že Ústava České republiky nestanoví žádný termín, který by definoval, jak dlouho může vláda bez důvěry poslanců vládnout,“ konstatoval Zeman.

V existenci menšinové vlády, která nemá důvěru sněmovny, Zeman nevidí problém.

„V čem se liší vláda bez důvěry od kabinetu s důvěrou Poslanecké sněmovny, když obě mohou vládnout maximálně čtyři roky? A o mně je známo, že používám Ústavu České republiky tvůrčím způsobem,“ uvedl prezident.

Oporu Zeman nachází v té části ústavy, která upravuje možnost rozpustit sněmovnu a vyhlásit předčasné volby.

„V jisté konkrétní situaci, kdy by neprošel ani třetí pokus, tak je taková krásná věta v ústavě, která zní: ‚Prezident může rozpustit Sněmovnu a vyhlásit předčasné volby‘. Pozor, ‚může‘, nikoliv ‚musí‘,” zdůraznil Zeman.

Deklaroval také důvody, proč je Babiš nejvhodnější pro sestavení vlády.

„Je to úspěšný podnikatel, jeho firma prosperuje a platí daně v Česku. Vybudoval silné politické hnutí – a to není legrace. A jako ministr financí uspěl, i když investice mohly být vyšší; přesto je jeho výsledek rozpočtu obdivuhodný. A hlavně a především – vyhrál volby s obrovským náskokem,“ zdůraznil prezident.

Opoziční politici již začínají hovořit o tom, že se Zeman pokouší o ústavní puč.

„Jsme v mimořádné situaci. Máme prezidenta, který nectí ústavní zvyklosti. Je nepřípustné, aby prezident ohýbal své pravomoce podle toho, co se mu zrovna hodí,“ uvedl čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Naše reakce je jasná: Zemanovi a Babišovi to nedovolit. Zdá se ale, že jsme v tom sami,“ prohlásil šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. (sfr)