Piráti čelí tlaku skupiny občanů, která stranu vyzývá, aby neohrožovali demokracii tím, že budou podporovat obecné referendum.

Piráti čelí tlaku na změnu svého programu. Skupina občanů vyzvala Bartošovu ČPS, aby odmítla politiku přímé demokracie, tedy aby nepodporovala obecné referendum či přímé volby starostů. Otevřený dopis s těmito požadavky zaslala Pirátům „skupina 50 voličů“.

Iniciativa odmítající přímou demokracii v dopise Pirátům žádá, aby se strana zdržela prosazování prvků přímé demokracie. Podle pisatelů by prý totiž tyto mechanismy mohly ohrozit demokracii v zemi.

Piráti mají ve svém programu prvky přímé demokracie, které slibovali voličům před volbami. Navrhovali nejen přímou volbu starostů a jejich odvolatelnost, ale i celostátní referendum, občanské veto a neslučitelnost více funkcí vykonávaných na plný pracovní úvazek.

Pirátský poslanec Vojtěch Pikal řekl Právu, že strana bude výzvu „skupiny voličů“ pečlivě zvažovat.

Podle autorů dopisu „pánové Babiš, Okamura a Zeman patří mezi nejpopulárnější politiky“ a skandály přidávají politikům další sympatie, takže „zavádění přímé demokracie by znamenalo významné posílení pozic těch, kteří umí manipulovat, kteří využívají a přiživují strach a nenávist a kteří si mohou koupit ty nejlepší marketingové agentury“.

Pozor na Okamuru

Autoři dopisu nabádají piráty, aby nevycházeli vstříc požadavkům SPD Tomia Okamury a aby zabránili možnosti zneužití referenda tak, že by „referendum mělo možnost měnit ústavu, a tedy i možnost odstraňovat pojistky demokratického fungování země“.

Strana po volbách naznačila, že od prosazování prvků přímé demokracie nehodlá ustupovat, ale tento přístup zpochybnila řadou změkčujících podmínek.

„Primárně dobrý zákon nechci spojovat s negativními efekty. Samozřejmě že v politickém prostředí, jako je Česká republika, kde hrají hlavní roli peníze, se musí vyřešit to, aby bylo prostředí transparentní a aby bylo jasné, kdo za koho kope. Nerad bych se probudil jako Britové, překvapený tím, že Česká republika odchází z EU,“ řekl například Právu šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Piráti tak zřejmě nepodpoří zákon o obecném referendu, který navrhlo SPD Tomia Okamury. Ten navrhuje relativně nízké kvórum ve srovnání s jinými, například původními vládními návrhy. Okamurův návrh zákona o referendu počítá s vyvoláním hlasování na základě získání sta tisíc podpisů.

Strana možná změní program

Pirátský poslanec Pikal tvrdí, že strana bude ve Sněmovně vůči zákonu o referendu „opatrná“.

„Máme prioritnější věci. Nedá se očekávat, že bychom nyní toto iniciativně přinášeli.“ (sfr)