Důchodový systém v ČR je stále v deficitu, i když ekonomika roste enormním tempem a odvody do systému hradí více lidí z podstatně vyšších mezd, než dříve.

Penzijní systém v ČR se ani v době silného ekonomického růstu nedostal z krize a je stále v deficitu. Na konci září činil deficit penzijního účtu 4,11 miliardy korun. ČNB přitom na celý letošní rok ve své prognóze počítá s meziročním růstem reálného HDP ve výši 4,5 %. I ve 2. čtvrtletí letošního roku rostla ekonomika meziročním tempem 4,5 procenta. 

Díky silnému růstu ekonomiky se deficit (tedy negativní rozdíl mezi výdaji na penze a povinnými důchodovými odvody) proti předchozím období podstatně snížil a je nejnižší za posledních devět let.

V závěru loňského roku deficit přesahoval ještě 16 miliard, když letos v pololetí to bylo 7,5 miliardy Kč. Informovala o tom Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Ke zlepšení stavu pomohl ekonomický růst s rekordní zaměstnaností a rostoucími výdělky. Odvody na důchodové pojištění platí více lidí z vyšších platů a mezd.

Podle návrhu státního rozpočtu na rok 2018 by se systém penzí v příštím roce mohl dostat do přebytku.

Důchodový systém je dlouhodobě v mínusu, když naposled byl v přebytku před krizí. V roce 2008 se do systému vybralo o 6 miliard více, než se vyplatilo na penze.

Letos do konce září se podle ČSSZ na penze vybralo 299 miliardy korun, tedy o 23 miliard víc než loni. Rekordní příjmy na srovnání deficitu systému penzí zatím nestačí. Deficity penzijního účtu dorovnává vláda z prostředků státního rozpočtu.

Od ledna 2017 se penze v ČR zvýšily v průměru o 307 korun.

Průměrný starobní důchod v Česku na konci prvního pololetí roku 2017 stoupl meziročně o 385 korun na 11 807 korun. Průměrný důchod mužů je o 2300 korun vyšší než žen.

Důchod včetně invalidního a pozůstalostního pobíralo v Česku téměř 2,9 miliónu lidí. (sfr)