Babiš nechce být premiérem menšinové vlády bez důvěry Poslanecké sněmovny. Odmítl představu prezidenta Zemana, že by menšinový kabinet mohl vládnout i 4 roky bez důvěry Sněmovny.

Lídr ANO, Andrej Babiš, pověřený sestavením vlády ČR, nechce být premiérem, který by vládl bez důvěry Poslanecké sněmovny.  Babiš odmítl představu prezidenta Miloše Zemana, že by vznikla a existovala vláda ČR, aniž by jí Poslanecká sněmovna vyslovila důvěru.

Babiš to naznačil Právu s tím, že si nedokáže představit, že by zemi vládl kabinet bez důvěry nebo tolerance celé čtyři roky.

Prezident Zeman před tím v rozhovoru naznačil, že může nechat vládnout menšinový kabinet Andreje Babiše bez důvěry i po celé volební období, tedy po 4 roky. Doslova řekl, že „i vláda bez důvěry Poslanecké sněmovny může teoreticky vládnout celé čtyři roky“.

Babiš však nyní tuto konstrukci odmítl.

„Názor pana prezidenta respektuji, já ale touto cestou jít nechci. Nechci vyvolávat spory o interpretaci Ústavy a nedokážu si představit, že by tu byla vláda bez důvěry nebo tolerance celé čtyři roky,“ prohlásil Babiš.

„Mým cílem je sestavit vládu odborníků a uděláme všechno pro to, aby důvěru získala hned při prvním pokusu. Ve volbách jsme dostali hlas 1,5 miliónu voličů a zasloužíme si dostat šanci ukázat, co umíme,” vysvětlil.

S návrhem vlády odborníků Babiš podle svých slov půjde nejprve za prezidentem a poté do Sněmovny.

„A věřím, že pro ni důvěru získáme,“ doplnil Babiš.

Předseda ANO také odmítl předčasné volby. Věří prý totiž, že vláda ve Sněmovně uspěje, tedy získá důvěru většiny poslanců.

„Předčasné volby určitě nechceme, nechceme lidi otravovat hádkami a být součástí nějakých sporů. Nevím, proč se tady vytváří taková atmosféra. Jsem přesvědčen o tom, že naší vládě se ve Sněmovně podaří uspět.“

Zeman: Babišovi dám celé 4 roky

Prezident Zeman dříve naznačil, že může nechat vládnout menšinový kabinet Andreje Babiše bez důvěry i po celé volební období, tedy po 4 roky.

„Chci upozornit, že Ústava České republiky nestanoví žádný termín, který by definoval, jak dlouho může vláda bez důvěry poslanců vládnout,“ konstatoval Zeman.

V existenci menšinové vlády, která nemá důvěru sněmovny, Zeman nevidí problém.

„V čem se liší vláda bez důvěry od kabinetu s důvěrou Poslanecké sněmovny, když obě mohou vládnout maximálně čtyři roky? A o mně je známo, že používám Ústavu České republiky tvůrčím způsobem,“ uvedl prezident.

Oporu Zeman nachází v té části ústavy, která upravuje možnost rozpustit sněmovnu a vyhlásit předčasné volby.

„V jisté konkrétní situaci, kdy by neprošel ani třetí pokus, tak je taková krásná věta v ústavě, která zní: ‚Prezident může rozpustit Sněmovnu a vyhlásit předčasné volby‘. Pozor, ‚může‘, nikoliv ‚musí‘,” zdůraznil Zeman.

Deklaroval také důvody, proč je Babiš nejvhodnější pro sestavení vlády.

„Je to úspěšný podnikatel, jeho firma prosperuje a platí daně v Česku. Vybudoval silné politické hnutí – a to není legrace. A jako ministr financí uspěl, i když investice mohly být vyšší; přesto je jeho výsledek rozpočtu obdivuhodný. A hlavně a především – vyhrál volby s obrovským náskokem,“ zdůraznil prezident. (sfr)