Lídr hnutí ANO Andrej Babiš se pokouší sestavit menšinovou vládu složenou z nestranických odborníků. Ti ho však jeden po druhém odmítají.

Předseda ANO Andrej Babiš se pokouší sestavit menšinovou vládu z nestranických odborníků. Nestraníci však postupně dávají Babišovi košem. Lídra ANO odmítl rektor brněnské Masarykovy univerzity Mikuláš Bek i rektor JAMU Ivo Medek. Stejně Babiš dopadl i u šéfa Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) Karla Havlíčka.

Havlíček odmítl Babišovu nabídku, aby se stal ministrem průmyslu a obchodu.

„Nabídky si velmi vážím, je to velkorysé, nemohu ji ale přijmout. Nikoliv proto, že bych nechtěl pomoci, ale proto, že mi to nedovolují moje aktivity. Jako vlastník několika firem bych byl okamžitě ve střetu zájmu, navíc jsem extrémně vytížen jak v rámci podnikatelského, tak akademického prostředí,“ uvedl.

Připomněl, že byl před měsícem znovu zvolen předsedou AMSP, což vnímá jako závazek, který musí dokončit.

Havlíček se také vyslovil pro to, aby budoucí vláda získala jednoznačnou podporu ve Sněmovně. Jednotlivé strany by se proto podle něj měly povznést nad vzájemné spory.

„Po mnoha letech jsme na tom z pohledu hospodářské situace velmi dobře a toto nesmíme prohospodařit. Chci tím říci, že by vláda měla mít jasnou podporu Parlamentu,“ řekl.

Babiš neuspěl i s dalšími nabídkami

Mikuláše Beka lídr ANO oslovil s nabídkou na pozici ministra školství. Co se ministerstva školství týká, nabídku vést resort odmítla už také generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková. Ivo Medek se měl stát ministrem kultury.

„Nehodlám zastavit svou uměleckou a pedagogickou činnost, opustit svoje studenty,” uvedl Medek, kterému je 61 let a patří k předním českým skladatelům, publicistům i organizátorům hudebního života.

Šéfa ANO odmítl i někdejší náčelník generálního štábu, nyní poradce na volné noze generál Jiří Šedivý, jemuž Babiš nabídl obranu.

Členy menšinové vlády by podle médií mohl být český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček, šéf Vojenského zpravodajství Jan Beroun, profesor ústavního práva Aleš Gerloch nebo ekonom Jan Švejnar.

V budoucím menšinovém kabinetu by měli zůstat současní ministři za ANO: Richard Brabec jako ministr životního prostředí, Robert Pelikán v čele ministerstva spravedlnosti a Dan Ťok v čele dopravy.

Ministr obrany Martin Stropnický by mohl zamířit do čela ministerstva zahraničí nebo kultury, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová údajně zvažuje ministerstvo obrany.

(pel)