Babiš prohlásil, že Česko pod jeho vedením bude aktivně bojovat za reformu Evropské unie. "Ten projekt je skvělý, protože je mír, protože se lze svobodně pohybovat," pěl doslova ódy na výhodnost členství v EU.

Politický magnát Andrej Babiš si po schůzce s europarlamentním podivínem Verhofstadtem pustil svá menšinová skoropremiérská ústa na špacír. Pod jeho aktivním premiérským vedením prý Česko zreformuje Evropskou unii, protože to je skvělý projekt. A na zemi zavládne vůkol jen mír, protože se lidé budou moci nadále svobodně pohybovat… 

Slovensko-český povereník Babiš hýří optimismem (že by se OLAFovu zprávu o Čapáku podařilo našim někam zašantročit…?) a to i v otázce našeho členství v Evropské unii, vůči které před volbami nešetřil skepsí. Inu, svět je po volební (ne)výhře a s menšinovou vládou v hlavě mnohem růžovější, než se zdál v době, kdy ho policisté již téměř začínali honili s připravenými želízky …

Babiš po jednání s šéfem frakce ALDE v Evropském parlamentu Guyem Verhofstadtem prohlásil, že Česko pod jeho (tedy Babišovým) vedením bude aktivně bojovat za reformu Evropské unie. Samozřejmě, tato utopická myšlenka je podmíněna jedním jediným vývojem a to zdárným instalováním menšinové vlády ANO do funkce.

„Pokud naše vláda vznikne, přijdeme s konkrétními návrhy a bude o nás v Evropě slyšet,“ pěl svoji ódu na radostné zítřky v EU Babiš.

„Měli bychom mít vizi, jak Evropu změnit, aby byla lepší. Ten projekt je skvělý, protože je mír, protože se lze svobodně pohybovat,“ podotkl tento snový vizionář a mimoděk přiznal, že žádnou vizi nemá…

Tedy klasické babišovské „bla bla bla“.

„Evropa potřebuje reformu a reflexi, proč došlo k brexitu, proč nebyla vyřešena otázka migrantů, proč nebojujeme efektivně proti terorismu a tak dále. Není ale důvod, aby s návrhy přicházely jen velké země jako Německo a Francie. Proč bychom my jako ČR nemohli něco navrhnout?“ zahrál si Babiš na velkého řečníka.

A jako pravý a úspěšný obchodník nadhodil v plen výhodný obchod: musíte mi v Česku dovolit neomezeně vládnout a já vám za odměnu zreformuji tu prokletou Evropskou unii…

Jak? Prostě nějak nebo nijak, jak plyne z dalšího krasořečnění pana skoropremiéra…

Česká republika prý v budoucnu může přijít s návrhy systémových změn v migrační politice, ochraně vnějších unijních hranic, v boji proti pašerákům lidí nebo podílení se na stabilizaci zemí jako Sýrie či Libye, rozbásnil se Babiš.

Vše výše uvedené nechává na stole nedořešený jeden základní, ale poměrně komplexní a strukturovaný problém.

a) Propadl Andrej Babiš již zcela beze zbytku své bájné lhavosti, kdy je schopen uvěřit úplně všemu, co kdekomu na potkání bulíkuje na nos?

b) Či snad dokonce myslí svá slova vážně, aniž bych dokázal pochopit jejich nesmyslnost a nereálnost? (EU je ve skutečnosti nereformovatelná. A kdyby snad teoreticky reformovatelná byla, německo-francouzsko-bruselská oligarchie by si do toho nenechala kecat malinkým česko-slovenským oligarcháčkem…)

c) A nebo jen zcela automaticky využívá každé příležitosti k bezostyšně manipulativní propagandě ve prospěch sebe a svého hnutí?  

Nejhorší na tom je, že pravdivé mohou být všechny varianty současně…