Poslanec hnutí ANO a podnikatel Jiří Hlavatý, který říjnovým zvolením do Poslanecké sněmovny přišel o post senátora, chce z parlamentu zpět do Senátu. (Foto: Jiří Hlavatý)

Nenasytný oligarcha a nový poslanec za hnutí ANO Jiří Hlavatý chce ze Sněmovny pryč zpět do Senátu. Hlavatý byl senátorem a rozhodl se kandidovat do parlamentu, kde byl díky kroužkování i zvolen. Tím však přišel o křeslo senátora, hrozně se tomu podivoval a označil se za „oběť“. Nyní zvažuje opětovnou kandidaturu na senátora v doplňujících volbách na Trutnovsku. Bojoval by tak o křeslo, o které přišel před pouhými několika dny. Vrtoch miliardáře by samozřejmě zaplatily kapsy daňových poplatníků.

Majitel největší české textilky Juta Dvůr Králové nad Labem o mandát v Senátu automaticky přišel, když byl poněkud nečekaně zvolen poslancem. Tvrdil, že se stal obětí, když byl zbaven senátního mandátu.

„Nepovažuji to za demokratické a vracíme se zpátky do totality. Měl bych si svobodně zvolit, jestli budu v Poslanecké sněmovně nebo zůstanu senátorem,“ řekl.

O tom, že mu při zvolení poslancem zaniká mandát senátora, prý nevěděl.

Pokud by kandidoval zpět do Senátu a znovu uspěl, podle některých výkladů by mu zanikl poslanecký mandát.

„Zatím jsem to oznámil pouze místopředsedovi Hnutí ANOJaroslavu Faltýnkovi. Možná to budeme projednávat na středečním klubu,“ řekl Hlavatý.

Některé však jeho slova naštvala.

„Vysvětlí někdo tomu miliardáři z ANO, že ty volby taky něco stojí? Nechtěl by je zaplatit,když ho tak baví?“ uvedl lékař a člen celostátního výboru KDU-ČSL Vít Ulrych na twitteru.

Lidem na sociálních sítích je Hlavatý pro smích.

„Kdyby se konaly předčasné volby, tak bych se přimlouval, aby byly až po doplňujících senátorských, aby to Hlavatý stihl ještě jednou dokola,“ napsal jeden z diskutujících.

„Že exsenátor Hlavatý po zvolení poslancem bude kandidovat zpět do Senátu je obehraný fór. Ale počkejte, co přijde, až mu Babiš Senát zruší,“ přisadil si další debatující a poukázal na to, že šéf hnutí ANO by Senát nejraději úplně zrušil.

Jiní poukazují na to, že není jediný politik z hnutí ANO, který vlastně poslancem být nechce.

„Proč do poslanecké sněmovny kandidují lidé, kteří tam vlastně nechtějí být? Hlavatý, Jermanová…“ připomněl uživatel s odkazem na další úspěšnou kandidátku ANO Jaroslavu Pokornou Jermanovou.

Středočeská hejtmanka oznámila, že se vzdává mandátu poslankyně a bude dál pracoval v čele kraje.

(pel)