Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek chce, aby nedošlo k ustavení nové sněmovny. Chce tak zabránit tomu, aby mohla být sestavena jednobarevná Babišova menšinová vláda hnutí ANO.

Miroslav Kalousek chce zabránit ustanovení sněmovny. Předseda TOP 09 tak chce překazit menšinovou vládu Andreje Babiše. Kalousek ohlásil bojkotování volby šéfa parlamentu, dokud lídr ANO nepřizná, o jakou většinou se opírá. To, že by mohla případně Babišova menšinová vláda vládnout i bez důvěry, je podle šéfa TOP 09 na „hranici zvůle“.

Kalousek vyzval strany, které řekly, že nepodpoří menšinovou vládu Andreje Babiše, aby společně s TOP 09 podpořily neustavení Poslanecké sněmovny.

„Máme všichni jedinou možnost jak takové vládě zabránit. Nevolit ani Radka Vondráčka z hnutí ANO, ani Petra Fialu z ODS a neustavit schůzi Poslanecké sněmovny, dokud Andrej Babiš nevrátí pověření Miloši Zemanovi,“ řekl Kalousek.

Babiš by měl podle Kalouska vrátit pověření k sestavení vlády, pokud není schopen najít většinu pro její podporu, nebo jasně přiznat, o jakou většinu se bude ve sněmovně opírat.

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek vzápětí pokus zablokovat zvolení vedení parlamentu označil jen „za pokusný balónek“ od Kalouska a nedovede si představit, jak by se to vůbec mohlo povést.

„Takovéto žonglování je sice možné, ale pokud bude vůle ANO, SPD a Pirátů ustanovit Sněmovnu, tak se tomu zabránit nedá,“ okomentoval Bělobrádek výzvu.

Zeman pověřil Babiše sestavením kabinetu

Prezident Miloš Zeman na zámku v Lánech pověřil šéfa ANO Andreje Babiše, aby začal jednat o nové vládě. Přímo ho však jmenovat premiérem nemůže do té doby, než se podaří zvolit nové vedení Poslanecké sněmovny. Ta se poprvé sejde 20 listopadu.

Zeman při předání pověření Babišovi pěl na jeho osobu chválu.

„Jedná se o vítěze voleb s náskokem před ostatními, jde o úspěšného podnikatele,“ řekl prezident.

Označil ho také za úspěšného ministra financí.

„Andreji, ať se ti daří,“ popřál Babišovi.

„Jsem velmi poctěn. Doufám, že se mi podaří přesvědčit Poslaneckou sněmovnu,“ oznámil Babiš po převzetí pověření k jednání o vládě. Mrzí ho prý však to, že mu ostatní strany nedaly šanci vytvořit většinovou vládu.

„Politika je samozřejmě kompromis, ale mnohdy kompromis, kde se rozdílné programy vyruší, až se nakonec neudělá nic. To u jednobarevné vlády nehrozí,“ řekl Zeman.

Prohlásil, že nebude Babiše svazovat předem vyjednanou podporou sněmovny. Nebude tak požadovat, aby mu Babiš doložil 101 podpisů poslanců stran, jež by tvořily vládní většinu. Hlava státu je podle svých slov připravena udělat vše pro to, aby nevznikl důvod k předčasným volbám kvůli třem neúspěšným pokusům o sestavení vlády.

Před cestou

Babiš se ještě před cestou do Lán sešel s ODS a lidovci. Obě strany znovu odmítly toleranci menšinové vlády. To nechtějí ani další strany s výjimkou komunistů, jejichž šéf toleranci Babišova kabinetu připustil.

Předseda SPD Tomio Okamura v úterý navečer opětovně zopakoval, že jeho strana nepodpoří menšinovou vládu Andreje Babiše.

Výroky Andreje Babiše, že by do své vlády vzal lidi jako Václava Klause mladšího považuje předseda ODS Petr Fiala za nesmyslné. Stále trvá Fialova kandidatura na šéfa sněmovny, přestože jak Česká pirátská strana, tak SPD řekly, že podpoří kandidáta ANO Radka Vondráčka.

ANO se v úterý v parlamentu už sešlo s ODS a s lidovci. Schůzky s Piráty, KSČM a hnutím Svoboda a přímá demokracie ANO teprve čekají. Jednání ANO s Piráty a KSČM se nezúčastní Babiš, protože se časově překrývají se schůzkou v Lánech.

(pel)