Máselná krize zachvátila také Francii. V některých tamních prodejnách máslo téměř není, nebo jsou k dostání pouze dražší typy másla.

Evropská unie má problémy nejen s migranty, ale zažívá i máselnou krizi. Ve Francii došlo máslo, regály tamních obchodů často doslova zejí prázdnotou. V některých prodejnách máslo téměř není, nebo jsou k dostání pouze dražší typy másla. Podobně jako v Česku žene spotřebitele do obchodů panika a zákazníci tuk skupují do zásoby. Řada prodejců ve Francii je navíc v nevýhodě. Smlouvy jim totiž znemožňují ceny zvednout.

Máslová krize nezachvátila jen Česko. Trh s máslem čelí problémům i ve Francii. Máslo tam sice prý často sehnat jde, ale spotřebitelé si musí připlatit za dražší varianty. Police jsou prázdné především u výrobků privátních značek.

Příčiny nedostatku jsou podobné jako jinde v Evropě. Obchody v zemi na jihozápadě Evropy mají však ještě jeden deficit. Kvůli cenovým kontraktům uzavíraným zpravidla jednou do roka nemohou zdražovat, jak chtějí. O těch bude jednat až v únoru 2018.

To je samozřejmě pro francouzské výrobce másla dostatečným důvodem k tomu, aby začali více vyvážet své zásoby do ciziny za lepší ceny. A ani ti, kteří by navzdory kontraktům zdražit mohli, tak nečiní. Údajně kvůli cenové válce.

„Francouzští obchodníci nejsou ochotni zdražovat, a to ani v případě másla. Mlékárny vidí vyšší poptávku v zahraničí za lepší ceny, a tak produkty vyvážejí,“ popsal Thierry Roquefeuil z organizace producentů mléka FNPL.

Máslo ve Francii letos ale přece jen zdražilo. Cena za sto kilogramů se z 527 dolarů vyšplhala na 791 dolarů, to znamená z 29 korun za čtvrtkilovou kostku másla na 44 korun. Nicméně ve světě máslo zdražuje mnohem rychleji, tvrdí britská poradenská společnost Agritel. Podle ní se ceny ve světě zvýšily téměř na trojnásobek, z 2500 na 7 tisíc eur za tunu.

Máslo zdražuje i v Česku, kostka stojí přes 60 korun

Cena másla rostla v Česku i v říjnu. Čtvrtkilová kostka stála ve 42. týdnu letošního roku v průměru 60,50 koruny. To je o 20 korun více než před rokem a o 5,35 procenta více než před měsícem. Informace vyplynuly z výpočtů Novinek na základě dat z databáze Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Dražší než v ČR je máslo v Rakousku. Průměrná cena čtvrtky másla dosahovala v říjnu v tamních obchodech 2,50 eura (64,23 koruny). Rakouská média hovoří dokonce o osmdesátiprocentním meziročním nárůstu.

V sousedním Německu ceny másla za posledních dvanáct měsíců stouply o 70 procent. Průměrná cena dosahuje dvou eur (51,40 koruny).

Jako důvody vedoucí ke zvyšování ceny másla jsou uváděny nedostatek mléčného tuku, z nějž se vyrábí. Svůj podíl na problému mají i výkupní ceny mléka, které byly ještě nedávno velmi nízké. Zemědělci v důsledku nižších cen začali šetřit na krmení krav a tím uměle snížili produkci mléčného tuku.

Do celosvětového trendu rostoucích cen se promítá i vývoj v Austrálii a Novém Zélandu, kde vysoké teploty brání vyšší produkci mléka a způsobují nižší produkci tuku.

Dalším vlivem je rostoucí poptávka, zejména v asijských zemích, jako je Čína.

(pel)