Občané v nejnovějším průzkumu zkritizovali působení politických stran v Česku a doslova ztrhali i politický systém jako takový.

Občané v průzkumu doslova ztrhali působení politických stran v Česku. Drtivá většina lidí hodnotí fungování politických stran v ČR s obrovskou nedůvěrou a jejich skepse vůči politice se prohlubuje. Zhruba tři čtvrtiny občanů si myslí, že se o ně strany zajímají jen v době voleb, že jsou zkorumpované, rozdělují veřejnost a jde jim hlavně o výhody a zájmy jejich členů.

Negativní pohled občanů na politické strany se za poslední rok dále zhoršil. Vyplynulo to ze zářijového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Podle 72 procent procent jsou všechny politické strany stejné (tedy stejně špatné) a to přesto, že vzájemně kritizují jedna druhou.

Jen mírně nadpoloviční většina respondentů průzkumu souhlasila s tím, že existence politických stran je potřebná k hájení zájmů různých skupin a sociálních tříd a že by bez politických stran nemohla fungovat demokracie.

Zhruba polovina veřejnosti zastává názor, že žádná politická strana nereprezentuje názory lidí, jako jsou oni sami.

Pouhých 34 procent oslovených je přesvědčeno o tom, že vstupem do politické strany lze něco změnit či ovlivnit. V porovnání s posledním průzkumem ze září 2016 se podíl Čechů souhlasících s názorem, že politické strany poskytují lidem možnost zúčastnit se politické činnosti propadl o 14 procentních bodů.

Dotázaní, kteří se na škále politické orientace hlásí k pravici, ve srovnání s ostatními více souhlasili s tím, že bez politických stran by nemohla být demokracie a že vstupem do politické strany lze něco změnit či ovlivnit.

Respondenti, kteří se zařadili k levici, zase více sdílí názor, že politické strany rozdělují veřejnost, že hájí zájmy různých skupin a tříd a že o lidi se zajímají pouze v době voleb. (sfr)