Babiš odmítl, že bych měl dostat amnestii prezidenta Zemana v kauze Čapí hnízdo.

Babiš láká do menšinové vlády poslance ODS, Václava Klause mladšího a Janu Černochovou. Šéf ANO současně odmítl, že by chtěl od prezidenta Zemana dostat amnestii svého trestního stíhání v kauze eurodotací pro Čapí hnízdo. Babiš nadále věří, že pro svoji menšinovou vládu získá do Vánoc důvěru Sněmovny. Personální obsazení vlády chce mít do 20. listopadu, kdy se poprvé sejde Poslanecká sněmovna. 

S Václavem Klausem mladším počítá Babiš do čela resortu na školství. Janě Černochové (ODS) a Janu Hamáčkovi (ČSSD) nabízí Babiš ministerstvo obrany. na obranu. Vítěz parlamentních voleb (ANO získalo 29 %) chce sestavit menšinovou vládu, ve které by měli zasednou současní ministři ANO a odborníci, respektive experti-politici z jiných stran.

„Nejsem populista, jsem pragmatik, který chce plnit program. Když nikdo s námi do vlády nechce, tak se pojďme bavit o menšinové vládě s experty a politiky-experty, která bude prolínat programy všech stran,“ prohlásil Babiš.

„Budeme chtít přesvědčit politické strany a Sněmovnu s osobnostmi, které navrhneme. Na školství je expertem pan Klaus, paní Černochová nebo možná pan Hamáček zase na obranu,“ řekl šéf ANO.

Zdůraznil, že program jeho hnutí má programové průniky se všemi stranami.

„Program tak budeme plnit sami a s ostatními budeme vyjednávat.“

Babiš současně odmítl spekulace, že by v kauze Čapí hnízdo mohl prezident Miloš Zeman zastavit Babišovo trestní stíhání. V takovém případě by ukončení trestní stíhání musel sám sobě kontrasignovat Babiš v roli premiéra.

„To by bylo absurdní, totálně bych se takovým krokem zkompromitoval a uznal bych tím, že mám nějaký problém. Žádný problém nemám, celá kauza je vylhaná,“ reagoval Babiš.

Postěžoval si také na to, že s ním nikdo nechce jít do koalice.

„Bohužel strany kategoricky odmítají spolupráci s námi a je to tak kategorické, že vyjednávat o nějaké koaliční vládě nemá smysl.“

„Bohužel předsedové politických stran pokračují v této rétorice, politikaří. Mám pocit, že rétorika stran jako ODS, Piráti a SPD je taková, že vyhrály volby,“ řekl Babiš.

Hlasování o důvěře menšinové vládě by chtěl šéf ANO stihnout do Vánoc.

„Určitě nechceme předčasné volby,“ zdůraznil. (sfr)