Podaří se Zeleným uzavřít špinavé uhelné elektrárny v Německu? CDU/CSU i FDP mají požadavky Zelených za přehnané, otázka omezení emisí tak blokuje vyjednávání o německé vládě.

Zelení v Německu požadují co nejrychleji zavřít 20 špinavých uhelných elektráren. Dále chtějí od roku 2030 zakázat nová auta se spalovacím motorem. CDU/CSU i FDP však mají požadavky Zelených za přehnané. Zelení navíc chtějí usnadnit příchod rodinných příslušníků běženců, kteří už v Německu jsou, zatímco CDU/CSU požadují výrazné omezení počtu příchozích uprchlíků. Vyjednávání o německé vládě tak blokuje otázka migrantů a omezení emisí. Po volbách má v Německu vládnout „Jamajka“ – pestrobarevná koalice složená z CDU/CSU, Zelených a Svobodných demokratů (FDP).

Těžko překonatelné se jeví rozdíly především v oblastech klimatické a migrační politiky. Jednání o nich proto zatím strany odložily.

Zřejmě největší jsou rozdíly v migrační politice. CDU/CSU požadují výrazné omezení počtu příchozích uprchlíků, Zelení naopak usnadnění příchodu rodinných příslušníků běženců, kteří už v Německu jsou.

Německá kancléřka Angela Merkelová a předsedkyně Křesťansko-demokratické unie (CDU) se údajně dohodla s šéfem CSU na limitu 200 tisíc přijímaných migrantů ročně. Další strany „Jamajky“ však s limitem na omezení počtu migrantů nesouhlasí.

Není však známo, že by svůj názor na tento klíčový problém změnily Zelení a FDP, kteří stanovení jakékoliv početní hranice odmítají.

V oblasti klimatu se sice trojice uskupení shodla na snaze naplnit mezinárodní klimatické cíle. Na to, jak k tomu dojít, ale panují odlišné názory.

Zelení požadují co nejrychlejší uzavření 20 nejvíce znečišťujících uhelných elektráren nebo zákaz nových aut se spalovacím motorem od roku 2030. CDU/CSU i FDP mají požadavky Zelených za přehnané a chtějí klást důraz mimo jiné na to, aby kvůli nim příliš rychle nerostly ceny energií.

Předběžné rozhovory stran budou pokračovat dále během listopadu. CDU/CSU, FDP a Zelení se po jejich skončení rozhodnou, jestli vstoupit do vyjednávání o konkrétním vládním programu. Zelení by takové rozhodnutí měli učinit na stranickém sjezdu koncem listopadu.

Koalici CDU/CSU, Zelených a Svobodných demokratů se kvůli barvám jednotlivých stran přezdívá Jamajka.

Vláda, která v tomto složení ještě nikdy na celoněmecké úrovni nefungovala, by podle odhadů mohla vzniknout kolem Vánoc nebo až v novém roce. Pokud se na ní trojice uskupení nedohodne, hrozí Německu předčasné volby.

(pel)