Šéf ANO Andrej Babiš navrhne menšinovou vládu ANO doplněnou o nestranické odborníky.

Andrej Babiš chce Česku vládnout sám jen s několik „odborníky“. Lídr vítězného hnutí ANO hodlá navrhnout menšinovou vládu sestavenou z ministrů za jeho hnutí a z nestranických odborníků. Jestli by taková vláda dostala důvěru, předseda hnutí neví.

„Pokud jsme byli všude odmítnuti, tak zkusíme menšinovou vládu. A přijdeme s programem, který částečně i plní program všech stran,“ uvedl Babiš pro iDnes.cz.

Zatím nemá jasno, kdo dá takové vládě důvěru. Nikdo totiž doposud neřekl, že by byl ochoten jeho vládu podpořit. Babiš ale poukázal na to, že hned několik stran – ČSSD, KDU-ČSL i KSČM – je kvůli mizernému volebnímu výsledku v pohybu.

„Mají své problémy, oni neuspěli ve volbách a členové oprávněně žádají hlavy,“ uvedl Babiš.

Prezident Miloš Zeman k takovému kroku nemá námitky.

„Předpokládám, že Andrej Babiš bude váhat mezi dvěma variantami, variantou menšinové vlády a variantou koaliční vlády. Já mohu garantovat pouze to, že v obou těchto variantách ho podpořím, a to z toho prostého důvodu, že je vítězem voleb a vítěze je třeba ctít a nezávidět mu,“ řekl v TV Barrandov.

Zeman také pohrozil předčasnými volbami stranám, které bojkotují snahu lídra ANO Andreje Babiše sestavit vládu.

„Pokud by selhaly tři pokusy o sestavení vlády, tak následují předčasné volby. A to by byla absolutní pitomost. Strany, které by zabránily vzniku funkční vlády, by v případě předčasných voleb drtivě prohrály,“ uvedl Zeman.

Zeman zároveň avizoval, že by se před takovými volbami obrátil na veřejnost.

„Řekl bych, nevolte ty strany, které předčasné volby vyvolaly. Nevolte závistivé a neúspěšné politické strany,“ prohlásil.

Zeman Babiše pověří jednáním o vládě v úterý při obědě v Lánech. Šéf ANO už se má za sebou první kolečko vyjednávání se všemi stranami, které se dostaly do Poslanecké sněmovny. A od všech slyšel, že s ním do vlády nepůjdou.

Komentář: Babišem uštknutý Zeman vytáhl do boje za prosazení agromagnátovy vlády v Česku

(pel)