Senátor Jiří Kubera (ODS) zabalil kandidaturu na post prezidenta ČR. Nemá prý podporu rodiny, manželka údajně odmítla žít na Hradě.

Miloš Zeman přišel o nejvážnějšího protivníka v boji o prezidentské křeslo na Hradě. Senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS) nebude kandidovat na post prezidenta ČR, protože mu to nedovolila jeho rodina. Manželka s ním prý odmítla žít na Hradě.

„Ty důvody spočívají v tom, že nemá podporu v rodině. Zeptejte se pana senátora, nicméně ta informace je správná, pan senátor nebude kandidovat,“ řekl předseda ODS Petr Fiala.

„Ty rodinné důvody jsou opravdu hlavní, ale ne jediné. Příští rok v září budeme mít padesát let od svatby, takže zlatou svatbu a já to myslím s tou prorodinnou politikou na rozdíl od jiných vážně,“ řekl Kubera, který má dvě děti a dvě vnoučata.

Kubera před pár měsíci oznámil, že získal dostatek podpisů senátorských kolegů pro svou případnou kandidaturu. Už dříve ale v ČT řekl, že se mu nepodařilo přesvědčit manželku k tomu, aby s ním žila na Hradě.

ODS zatím neoznámila, zda postaví vlastního kandidáta. Podle Fialy své rozhodnutí včas sdělí.

 „My o tom budeme informovat veřejnost v nejbližší době. Jen připomenu náš dlouhodobý postoj, že nechceme, aby byl Miloš Zeman dále prezidentem v novém volebním období,“ uvedl Fiala.

Hranici občanských podpisů pro kandidaturu už překročili současný prezident Miloš Zeman, bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš a podnikatel Michal Horáček. Senátorské podpisy sehnal bývalý český velvyslanec ve Francii Pavel Fischer.

Díky 22 poslaneckým podpisům se bude o Hrad ucházet také prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek a bývalý šéf mladoboleslavské automobilky Vratislav Kulhánek.

(pel)