Předseda hnutí SPD Tomio Okamura by chtěl zestátnit veřejnoprávní Českou televizi a Český rozhlas a zrušit koncesionářské poplatky.

Šéf hnutí SPD Tomio Okamura chce zestátnit veřejnoprávní Český rozhlas a Českou televizi. Podle něj veřejnoprávní média špatně hospodaří. Zrušit chce i koncesionářské poplatky, ze kterých jsou financována. Generální ředitel Českého rozhlasu se proti jeho vyjádření ohradil a označil Okamurův návrh za porušení demokratických principů.

„Když budeme ve vládě, tak se na Českou televizi a Český rozhlaszaměříme,“ řekl Okamura  v rozhovoru pro Radiožurnál.

K tématu se lídr SPD dostal, když odpovídal na dotaz, jestli nehrozí, že zmizí peníze, které hnutí obdrží za volební výsledek, jako se tomu stalo v bývalém Okamurově hnutí Úsvit.

„Jestli někdo má problémy s hospodařením, tak je to Český rozhlas a Česká televize. A my to chceme změnit. To znamená, že chceme zrušit koncesionářské poplatky, zestátnit to, a aby byl jasný dohled Nejvyššího kontrolního úřadu nad vaším hospodařením,“ uvedl.

Na Český rozhlas si Okamura stěžoval i kvůli karikatuře vydané před volbami. „Tady je to totálně netransparentní. Například Český rozhlas Plus vytvářel z veřejných peněz kreslenou karikaturu, kde mě zesměšňoval před volbami. Kdo mu na to dal peníze? Koncesionáři. Kdo jim to v Českém rozhlasu Plus dovolil?“ rozčiloval se.

Generální ředite René Zavolal se v úterý proti tvrzení důrazně ohradil. Dle svého vyjádření rozhlas hospodaří transparentně a jeho finance jsou pod dohledem Poslanecké sněmovny.

„Zcela razantně Český rozhlas odmítá myšlenku pana Okamury o zestátnění médií veřejné služby. Podobný krok by byl bezprecedentním narušením demokratických principů, na kterých stojí Česká republika,“ reagoval na Okamurův návrh generální ředitel ČRo.

Podle Zavorala by úvahy o zestátnění médií veřejné služby znamenaly pošlapání demokratického zřízení v naší zemi.

„Byl by to krok zpět k totalitnímu systému,“ řekl.

(pel)