Andrej Babiš by chtěl vytvořit vládní koalici s ODS. Občanští demokraté však hnutí ANO rázně odmítají.

Občanská demokratická strana (ODS) dala doslova košem Andreji Babišovi. ODS odmítá návrh Babišova hnutí ANO na vstup do vládní koalice. Předseda ODS Petr Fiala vyloučil i podporu menšinové vlády.

Fiala tak reagoval na prohlášení místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka o tom, že ANO na večerním jednání nabídne občanským demokratům koaliční spolupráci.

„Večer se budeme bavit o uspořádání sněmovny. Stanovisko poslaneckého klubu je jednomyslné,” uvedl Fiala.

Ještě před jednáním s ANO by se měla sejít výkonná rada strany. Rovněž vyloučil, že by ODS tolerovala menšinovou vládu ANO, například odchodem ze sálu při hlasování o důvěře.

„Náš postoj je jasný,“ řekl Fiala.

Hnutí ANO se bude občanské demokraty prý snažit přesvědčit.

„Spolu s ODS máme 103 poslanců, máme podobný program. Zásadní rozdíl je v EET. Ano, my určitě tu nabídku chceme dát ODS,“ uvedl Babiš.

Podle místopředsedy Jaroslava Faltýnka z médií zní, že ODS s ANO spolupracovat nechce. Na setkání se proto představitelé hnutí chtějí zeptat na konkrétní důvody, zda jsou programové nebo osobní.

„Nám to zatím neřekli. Takže přes média to nechceme řešit. Chceme si sednout nad konkrétní věci. Je možné, že se nedohodneme a budeme v těch debatách pokračovat dál,” řekl Faltýnek.

(pel)