Miroslav Kalousek skončí jako předseda v čele TOP 09. Z vysoké politiky ale neodchází, ubezpečil své sympatizanty.

Největší bojovník vymezující se proti Andreji Babišovi to vzdal. Miroslav Kalousek skončí v čele TOP 09. Současný předseda TOP 09  se po letošních volbách, v nichž strana získala jen 5,31 procenta hlasů, rozhodl rezignovat a znovu nekandidovat na předsedu strany. Z vysoké politiky ale podle jeho slov neodchází. 

„Chci ujistit své sympatizanty a voliče, že můj hlas i mé názory budou znít ze sněmovny nadále,” řekl Kalousek.

Poslancem prý byl zvolen a poslancem zůstane. Zda se bude ucházet o funkci předsedy klubu však neřekl.

Nový vůdce TOP 09 by podle něj měl být někdo, kdo není zatížen předsudky a minulostí.

„Toto je šance pro nového předsedu TOP 09, který nebude zatížen předsudky, jež vůči mně panují, a tudíž může být v tomto úsilí mnohem úspěšnější než já,” dodal Kalousek

Podle jeho slov by nový předseda tedy měl mít lepší pozici k vytvoření nové image partaje, která bude čelit „predátorům“ údajně ohrožujících demokracii. Má podle Kalouska také umožnit jednání o stmelení pravice.

Konkrétní jména možných kandidátů na předsedu Kalousek říci nechtěl. Hovořilo se například o místopředsedkyni strany Markétě Pekarové Adamovénebo o europoslanci Jiřím Pospíšilovi. Kalousek by mu však kandidaturu nedoporučoval.

Kalousek dál povede vyjednávání po volbách

Povolební jednání povede Kalousek dál, i když už nebude kandidovat do čela strany. Volba nového předsedy TOP 09 proběhne na sjezdu, který se uskuteční 25. a 26. listopadu.

Kalouska poznamenala poměrně nízká obliba mezi lidmi v posledních letech, kdy bylo jeho hlavním programem vymezování se vůči vicepremiérovi a jeho následovníků ve funkci ministra financí Andreji Babišovi. Jeho podpora výrazně klesala.

V podílu nedůvěry vedl Miroslav Kalousek s 81 procenty. Za ním se v žebříčku umístil ministr zahraničí v barvách ČSSD Lubomír Zaorálek a vicepremiér Andrej Babiš shodně s 56 procenty. Vyplynulo to ze zářijového průzkumu důvěry v čelné představitele sněmovních stran Centra pro výzkum veřejného mínění.

(pel)