Svobodní ani tentokrát ve volbách do Poslanecké sněmovny neuspěli. Vedení strany rezignovalo a Petr Mach se už zřejmě nebude ucházet o předsednické křeslo.

Ve straně Svobodných padají hlavy po volebním neúspěchu v parlamentních volbách. Vedení Strany svobodných občanů (SSO) rezignovalo na funkce. Dosavadní předseda Svobodných Petr Mach naznačil, že už se zřejmě nebude ucházet o post předsedy strany.  

Svobodní ve volbách do Poslanecké sněmovny získali 1,56 % hlasů, když pro ně hlasovalo celkem 79 229 voličů. Strana se ani tentokrát, tedy 8 let po svém založení, nedostala do Sněmovny.

Svobodní oznámili, že členové Republikového předsednictva Strany svobodných občanů Petr Mach, Josef Káles, Jiří Kubíček, Terézia Mlýnková Išková a Radim Smetka rezignují na své funkce.

Funkce v předsednictvu fakticky opustí v den zvolení nového předsedy strany, což by mělo být 18. listopadu.

Strana svobodných občanů poděkovala voličům za hlasy a vyslovila politování, že „hlasů nebylo tolik, aby myšlenky, které Svobodní prosazují, měly zastoupení v Poslanecké sněmovně“.

„Volební výsledek je pro Svobodné jednoznačným neúspěchem, ze kterého strana musí vyvodit důsledky a ponaučení,“ uvedla strana.

„Přesto jsme přesvědčeni, že program Svobodných je výjimečný, má trvalou hodnotu a má smysl ho prosazovat pod značkou Svobodných i nadále,“ konstatovalo předsednictvo ve svém usnesení.

Dosavadní předseda a zakladatel strany Petr Mach zvažuje, že už o křeslo předsedy usilovat nebude.

„Ale ať už se rozhodnu jakkoli, leží mi budoucnost Svobodných na srdci a chci být politicky aktivním členem strany i nadále,“ oznámil Petr Mach, který se před sněmovními volbami vzdal funkce poslance Evropského parlamentu. (sfr)