Lídr SPD Tomio Okamura připustil možnou spolupráci s Babišovým hnutím ANO. Ten to však už dříve odmítl, jeho "černým koněm" je ODS.

Předseda SPD Tomio Okamura nevyloučil po volbách spolupráci s vítězným Babišovým hnutím ANO. Zatím to však vypadá, že „černým koněm“ exministra financí bude ODS, která se umístila druhá. Babiš rovněž zopakoval své stanovisko, že v kabinetu nechce právě SPD a KSČM.

„Vedle snížení počtu zákonodárců žádáme přímou volbu a odvolatelnost politiků a nejdůležitější je pro nás zákon o celostátním referendu. Tady mohou být programové překryvy s hnutím ANO a změny ústavy jsou velmi důležité. Bezesporu by to byla součást programového prohlášení vlády, pakliže bychom v ní byli,“ uvedl Okamua v rozhovoru pro Novinky.cz.

Lídr hnutí Svoboda a přímá demokracie chce rozhodně být součástí vládní koalice. Babiš však zopakoval, že v kabinetu nechce KSČM ani SPD.

Hnutí ANO získalo ve parlamentních volbách téměř 30 procent hlasů a jeho lídr Andrej Babiš se setkal s prezidentem. Setkává se také se zástupci různých stran. Zatím to vypadá, že jeho „černým koněm“ bude dvojka letošních voleb – Občanská demokratická strana.

„S ODS máme 103 mandátů. Ze zkušeností, které jsem získal ve vládě, tak čím míň partnerů, tím lepší,“ uvedl Babiš.

Podstatné je podle Babiše, aby kabinet fungoval jako jeden tým. Ministři podle něj nutně nemusí být členové ANO, umí si představit kabinet složený z odborníků.

ODS má přitom problémy s elektronickou evidencí tržeb, kterou Babiš zavedl. Pravicová strana si dala jako podmínku, že jí zruší. Babiš nechtěl prozradit, zda v tomto bodu ODS vyhoví. Podmínky chce sdělit zástupcům strany na společném setkání.

(pel)