Vláda chce osvobodit předvánoční prodejce ryb od povinnosti EET.

Kapři porazili elektronickou evidenci tržeb. Ministerstvo financí udělí výjimku z EET pro prodej předvánočních ryb. Vláda kvůli toho opět přerušila jednání o tom, aby od EET byli osvobozeni nevidomí a hluchoslepí. Uvedl to ministr financí Ivan Pilný (ANO).

Prodejci kaprů si loni před Vánoci zaregistrovali téměř 2500 prodejních míst. Místopředseda Rybářského sdružení ČR Ladislav Vacek tehdy projevil obavy, že se letos kvůli EET prodej ryb buď razantně omezí anebo kapři zdraží.

„Jestli bude takové počasí, jaké má na Vánoce být, tedy přímrazek, tak se bojíme, že to nebude dost dobře funkční,“ řekl o provozování EET Vacek.

Pro hluchoslepé a nevidomé podle materiálu MF nyní neexistují na trhu vhodná pokladní zařízení. Jejich osvobození od EET by ale mělo být jen dočasné.

Materiál uvádí s odkazem na odhady Národní rady osob se zdravotním postižením a Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých, že evidovat tržby nebude muset 1000 až 2000 podnikatelů. Je to zhruba 0,5 procenta z celkového počtu dotčených subjektů.

Výjimka pro nevidomé skončí ve chvíli, kdy budou pro těžce zrakově postižené zpřístupněny příslušné informační systémy, tedy internetová aplikace s názvem Elektronická evidence tržeb a Daňový portál.

Další podmínkou pro zrušení nového nařízení má být skutečnost, že na trhu budou k dispozici taková řešení pokladních systémů, která budou přizpůsobena pro práci těžce zrakově postižených podnikatelů.

EET začala být povinná loni 1. prosince pro restaurace a ubytování a od začátku letošního března pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu.

Třetí fáze EET začne 1. března 2018. Bude se týkat stánkového prodeje občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, stejně jako prodeje na farmářských trzích nebo služeb účetních, advokátů a lékařů. Od června 2018 se do systému zapojí vybraní řemeslníci i další služby.

Vláda předloží rozpočet se schodkem 50 miliard

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na svém zasedání potvrdila, že nově zvolené Poslanecké sněmovně předloží původně schválený návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 50 miliard korun.

Návrh rozpočtu, který vláda schválila na konci září, počítá s příjmy 1,31 biliónu korun a výdaji 1,36 biliónu korun.

Rozpočet by měli poslanci schválit do konce roku, jinak by země musela hospodařit v rozpočtovém provizoriu.

(pel)