Zeman chce hrát po volbách "poctivou hru" a pověřit sestavením vlády vítěze voleb, bez ohledu na to, zda někdo je či není trestně stíhán.

Prezident Zeman ve volbách do Poslanecké sněmovny volil Čecha. Neprozradil sice kterého, ale dá se předpokládat, že touto slovní hříčkou myslel Františka „Ringo“ Čecha, který je volebním lídrem „Zemanovy“ Strany práv občanů. Exprezident Václav Klaus poprvé v životě použil preferenční hlas, aby tím podpořil svého syna, který kandiduje za ODS. Legendárního republikánského vůdce Miroslava Sládka zadržela policie ze „nedovolené volební pobuřování“.

„Volil jsem Čecha,“ oznámil prezident Zeman poté, co odvolil. Zeman současně prohlásil, že sestavením vlády pověří toho, kdo dostane od voličů nejvíce hlasů.

„To je snad poctivá sportovní hra,“ prohlásil Zeman.

Letošní volby podle Zemana ale nejsou zlomové.

„Jediné zásadní a zlomové volby pro Českou republiku byly v roce 1990,“ zdůraznil prezident ve volební místnosti.

Klaus a Klaus

Bývalý prezident Václav Klaus se přiznal k tomu, že poprvé u voleb „kroužkoval“ některého z kandidátů.

„Prvně v životě jsem dal preferenční hlas. Tentokrát nám to usnadnil náš syn,“ oznámil.  exprezident i jeho manželka Livie, která je velvyslankyní na Slovensku, volili syna Václava, trojku na pražské kandidátce ODS.

„Já nejsem milovník preferenčních hlasů. Já bych byl pro, aby se mohly volit strany. Aby měly tak jasný program, že je to nepotřebné oddělovat na jednotlivé osoby. Teď mám trošku strach, že to nezbytné je,“ konstatoval exprezident Klaus.

Jeho syn Václav je v ODS „disidentem“, protože je tvrdým kritikem Evropské unie a podporuje odchod České republiky z EU.

Sládek zadržen pro pobuřování 

Předsedu republikánské strany Miroslava Sládka zadržela v pátek večer policie a to kvůli údajné nepovolené kampani v Chomutově. Před půlnocí ho však policisté propustili ze služebny.

„Poslední zpráva z bojiště. Pan Sládek a pan Franěk jdou pěšky z Chomutova, poté co jim bylo policií zabaveno auto,“ informoval jeden z nezadržených představitelů strany.

Důvodem Sládkova zadržení byly údajné veřejné projevy k občanům u jedné z chomutovských restaurací. Policie to měla vyhodnotit jako propagaci strany v den voleb, čímž by politik porušil volební zákon. (sfr)