S povinnými kvótami Evropské unie na přijímání uprchlíků je konec. Bez souhlasu Česka je nebude možné schválit. Unie se navíc dohodla, že bude platit "výpalné" Africe za to, že nebude do Evropy posílat tolik běženců.

Evropská unie uznala totální porážku v migraci. Česku a dalším státům tak už EU nebude nutit povinné přijímání běženců na základě kvót. Proti vůli Česka tak povinné kvóty nebude možné schválit. Unie se navíc dohodla, že bude platit „výpalné“ Africe za to, že nebude do Evropy posílat tolik běženců.

Evropská komise v roce 2016 navrhla nový azylový systém. Jeho součástí mají být i povinné kvóty. Ty by měly platit pro případ, že by unii v budoucnu postihla nová velká uprchlická vlna. V takovém případě by si podle návrhu měly část běženců rozdělit všechny státy EU.

Česko a další země V4 ale návrh tvrdě odmítaly. Premiéři či prezidenti států EU se nakonec na summitu v Bruselu domluvili, že návrh začne platit jen v případě, že na něm bude jednomyslná shoda. Proti vůli Česka tak povinné kvóty nebude možné schválit.

„Tlak na povinné kvóty se mění, mají čím dál tím menší podporu,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

K návrhu se lídři zemí unie vrátí v prosinci. Jejich cílem je definitivně se na něm domluvit v první polovině příštího roku.

„Cílem je dosáhnout konsenzu,“ potvrdil Donald Tusk, který řídí Evropskou radu.

EU bude platit Africe „výpalné“ za to, že do Evropy nebude posílat migranty

Unijní státy navíc budou platit Africe za to, že nebude do Evropy posílat uprchlíky. Chtějí tak docílit snížení migračních tlaků a zajistit plnou kontrolu vnějších hranic.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker připomněl, že ve svěřeneckém fondu pro Afriku by mělo být 3,1 miliardy eur (skoro 84 miliard korun).

„Členské státy zatím upsaly 175 milionů (asi 4,7 miliardy korun), to zjevně nestačí,“ poznamenal.

Pokud je podle Junckera cílem daleko vyšší angažmá EU především v severní Africe, je třeba potřebné prostředky výrazně navýšit.

Český premiér Bohuslav Sobotka už před jednáním připomněl, že Evropa začala financovat na severu Afriky řadu aktivit, včetně například podpory libyjské pobřežní stráže. Praha je v tomto ohledu podle Sobotky příkladná. Nedávno přispěla do příslušného fondu skoro milionem eur – v té chvíli to bylo více, než kolik dali například Němci.

(pel)