Další tisíce uprchlíků míří do Evropy. Do EU se letos dostalo až 156 tisíc nových migrantů.

Tisíce dalších migrantů se valí do EU. Do Evropy přišlo doposud v letošním roce 156 tisíc nových uprchlíků. V září přišlo do zemí EU na hlavních migračních tazích 13 900 lidí. Běženci dostávají tipy na snazší cesty od uprchlíků, kteří jsou už v Evropě. Data uvedla unijní agentura pro kontrolu vnějších hranic Frontex. 

Do Evropské unie přišlo přes její vnější hranice letos 156 tisíc lidí. To je o 64 procent méně než za stejné období (od ledna do září) v roce 2016.

V meziročním srovnání se v září snížil příliv migrantů do Itálie přes Středozemní moře o dvě třetiny na 5600. Ve srovnání s letošním srpnem byl ale zaznamenán mírný nárůst, protože se do Itálie dostávají lidé netradičně z Turecka, Tuniska či Alžírska.

Výrazný pokles je naopak zaznamenán z Libye. Tamní pobřežní stráže účinně spolupracují s EU na detekci a zadržování migrantů v člunech.

Ve srovnání prvních tří čtvrtletí letošního a loňského roku klesl příliv migrantů do Itálie přes centrální část Středozemního moře letos na 104 800. To je o 21 procent méně. Většinou se jedná o běžence z Nigérie, Pobřeží slonoviny a Guineje.

Naopak o polovinu stouplo meziročně za prvního tři čtvrtě roku množství lidí mířících do EU přes západní Středomoří do Španělska, a to na 14 800. Většina imigrantů je z Maroka, Pobřeží slonoviny a Alžírska. Novým útočištěm pro uprchlíky snažící se proniknout do Evropy se stal španělský přístav Bilbao. Migranti dostávají tipy na snazší cesty od běženců, kteří jsou už v Evropě.

Ve východním Středomoří přišlo do Řecka za první tři čtvrtletí 27 400 migrantů, tedy o 84 procent méně než za stejné období loni. V září se do Řecka dostalo 5750 běženců, což bylo o pětinu více než v srpnu. Většinou jde o osoby původem ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu.

(pel)