Lékaři vstoupili dva dny před volbami do stávky a zavřeli tisíce ordinací v ČR. Nemocní lidé tak mají smůlu.

Praktičtí lékaři dva dny před volbami stávkovali a na protest zavřeli tisíce ordinací po celé ČR. Pacienti, kteří potřebovali ošetřit, tak měli smůlu. Své ordinace zavřelo asi 7000 praktických a dětských lékařů a ambulantních specialistů. Spolu s nimi protestovaly i lékárny, které také byly mimo provoz.

Společně protestovali proti návrhu úhradové vyhlášky pro rok 2018, která pro ně nepočítá s nárůstem plateb od zdravotních pojišťoven.

Lékařům vadí, že ministerstvo navyšuje peníze hlavně nemocnicím. V současném návrhu úhradové vyhlášky jim hrozí dokonce meziroční pokles. Zatímco v nemocnicích vláda slíbila růst platů o deset procent a pro lůžkovou péči počítá s navýšením úhrad meziročně o devět miliard korun, praktičtí lékaři nemají navíc dostat nic.

Doktoři nesouhlasí také s nárůstem povinností, které na ně stát klade. Od ledna 2018 musí povinně posílat recepty elektronicky, od března i evidovat tržby.

Mimo provoz bylo od 10:30 do 11:00 také asi 400 lékáren. Lékárníci protestem chtěli poukázat na to, že připravovaný návrh úhradové vyhlášky pro ně nepočítá s žádnou kompenzací za zavedení elektronického receptu. Lékaři budou všechny recepty přes počítač vydávat povinně od ledna příštího roku, lékárnám ale podle České lékárnické komory novinka prodlouží práci až třikrát.

Podle ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) ale peníze pro praktiky nejsou. Z 16 miliard korun půjde většina na vyšší platy v nemocnicích a drahou specializovanou léčbu, zbývající čtyři miliardy byly rozděleny mezi ostatní. Podle Ludvíka lékaři z nemocnic odcházejí do soukromých ambulancí, láká je podle nich kratší pracovní doba a méně náročná práce. Ministr tím obhajuje navýšení plateb do nemocnic, které praktičtí a dětští lékaři a ambulantní specialisté kritizují.

Doktoři protestovali už minulý týden. Ordinace otevřeli, ale na rukávech měli černé pásky jako symbol „pohřbívání“ jejich praxí. Připojili se i zubní lékaři, kteří středeční zavírání ordinací pouze podporují.

(pel)