Vejce v Česku zdražují. Cena ale může ještě vzrůst i na více než pět korun, zvlášť před Vánocemi.

Nejenom máslo, ale také vejce v českých obchodech zdražují. Do Vánoc se může cena jednoho vejce vyšplhat až na 5 korun. Uvedla to šéfka Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá. Cena jednoho kusu během roku vyrostla o dvacetihaléř na 3,6 koruny. Na vině je nedostatek nosnic v EU, které byly kvůli aféře s insekticidem fipronilem odstavené nebo vybité.

„Cena vajec v Evropě jde výrazně nahoru a dá se tedy předpokládat, že cena vajec v ČR bude také vyšší. V Evropě se kvůli fipronilu snížil stav nosnic a produkce, od čehož se odvíjí právě cena,“ uvedla Dlouhá.

„Samozřejmě toho využívají hlavně obchodní řetězce. Dosud byla v ČR výroba vajec na úrovni rentability a postupně se dostává na výrobní náklady,“ dodala.

Tlak na cenu potvrzuje i ministerstvo zemědělství, podle kterého ale není přesný odhad budoucích cen možný.

„Aktuální zprávy, které má ministerstvo k dispozici, potvrzují určité omezení nabídky vajec na evropském trhu. Takové omezení vede skutečně k tlaku na růst cen. Objem snížení celoevropské nabídky dosud nebyl kvantifikován a nelze tak vyčíslit ani vazbu zvýšení cen na opatření plynoucí z fipronilové kauzy,“ uvedla mluvčí úřadu Markéta Ježková.

Obnova produkce vajec však podle ní nebude v řádu týdnů, ale měsíců.

Česká republika na začátku září rozšířila povinné kontroly dovezených vajec a vaječných výrobků na insekticid fipronil ze všech členských států Evropské unie. Dříve museli dovozci testovat pouze vejce z Nizozemska a Belgie. Do obdržení výsledků osvědčujících nezávadnost nesmí obchodníci uvolnit vejce na trh. Za nedodržení nové povinnosti hrozí až dvoumilionová pokuta.

(pel)