Lubomír Zaorálek a Andrej Babiš si dva dny před volbami notují. Jejich úhlavní politický nepřítel je prý Tomio Okamura.

Dva dny zbývají do voleb a dva největší konkurenti si notují. Šéf ANO Andrej Babiš se shodl s lídrem ČSSD Lubomírem Zaorálkem, že největší nepřítel je pro ně Tomio Okamura, který vede hnutí SPD. Podle Babiše je Okamura loutka kmotrů a nebezpečný populista.

Zaorálek sice nešetří kritikou na Babišovu adresu a nazývá ho buldozerem, který likviduje konkurenty Agrofertu, za úhlavního politického nepřítele však považuje lídra SPD Tomia Okamuru. Zaorálek to uvedl v rozhovoru pro Novinky.cz.

„Když se mě ptáte, kdo je pro mě úhlavní nepřítel, tak je to pan Okamura,“ řekl Zaorálek.

Vadí mu například, že Okamura plánuje zavést výpověď bez udání důvodu.

S Babišem by však sociální demokráté do vlády nešli.

„Andrej Babiš ve vládě vůbec být nemůže, protože člověk, který je trestně stíhaný a obviněný, snad nebude myslet vážně to, že by chtěl být reprezentantem této vlády. To by prostě poškodilo všechny a celou zemi,“ uvedl lídr ČSSD.

Babiš: Okamura je loutka kmotrů

Exministr financí a šéf ANO by s Okamurovým hnutím SPD po volbách také nespolupracoval. Okamura je podle jeho slov loutka kmotrů a nebezpečný populista, který straší lidi a může přivést Česko do nebezpečí.

„Je tam kvůli tomu, aby získal peníze. To on je skutečným ohrožením demokracie,“ uvedl Babiš s tím, že útoky tradičních politických stran a pražské kavárny vůči jeho osobě lídrovi SPD jen pomáhají.

„Já určitě nejsem loutka žádných kmotrů ani oligarchů, nikdo mě neřídí, ani neuplácí,“ dodal šéf ANO.

Babiš dále zdůraznil, že do vlády by nešel ani s komunisty.

(pel)