Volby do Poslanecké sněmovny 2017: 1. díl přehledu názorů nesocialistických opozičních stran na zásadní politické otázky.

Volby do Poslanecké sněmovny 2017: Přinášíme první díl přehledu názorů nesocialistických opozičních stran na zásadní politické otázky. První část se týká témat: INTEGRACE ČESKA DO EU, REFORMOVATELNOST EU, EURO, REFERENDUM a SVOBODA JEDNOTLIVCE.


1/ INTEGRACE ČESKA DO EU

Otázka: EU chystá reformu ve smyslu prohlubování integrace. Měla by se podle vás EU hlouběji integrovat a měla by součástí této integrace (respektive hlouběji integrované EU) být ČR?

Odpovědi:

ODS: Nejsme příznivci hlubší integrace EU ani vstupování ČR do jakéhosi „tvrdého jádra“. Evropská integrace není a nesmí být cílem sama o sobě. EU vnímáme především jako společenství členských států, které má sloužit k prosazování jejich národních zájmů. Proto také prosazujeme jednání o jasnějším vymezení kompetencí EU a o navrácení části kompetencí zpět na národní úroveň; EU toho bude dělat méně, ale lépe.

 

REALISTÉ: EU by se rozhodně hlouběji integrovat neměla a pokud ano, tak by se této hlubší integrace ČR neměla účastnit.

 

SPD: Ne – naším cílem je obnovení suverenity s tím, že ČR bude nadále členem EFTA (Evropské sdružení volného obchodu) a Schengenu – tzn. že bude zachovaný volný pohyb osob, zboží, služeb a kapitálu, ale bez diktátu Bruselu. Prosazujeme co nejužší spolupráci suverénních národních států.

 

SVOBODNÍ: Ne.

 

TOP 09: Ano, měli bychom se snažit být v hlavním proudu Evropské unie, abychom tím pádem byli také u zásadních rozhodnutí o tom, jak bude Unie vypadat.

 


2/ REFORMOVATELNOST EU

Otázka: Věříte v reformovatelnost organizace, jako je EU? Věříte v uskutečnění reformy Evropské unie? Jak by se podle vás měla EU reformovat tak, aby bylo členství v EU výhodné pro občany ČR?

Odpovědi:

ODS: Věříme v reformovatelnost EU, a proto jsme jedinou politickou stranou v ČR, která prezentovala ucelený dokument popisující naši představu EU a fungování ČR v jejím rámci.

(https://www.ods.cz/docs/volby2017/silne_cesko_v_evrope_21_stoleti.pdf).

 

REALISTÉ: Reforma EU je bohužel velmi málo pravděpodobná. V ideálním případě by se EU měla reformovat pouze na prostor volného obchodu. Vše ostatní je více či méně nadbytečné.

 

SPD: Ne, Evropská unie je v této fázi již nereformovatelná. Macron, Juncker, Merkelová tlačí na vytvoření multikulturního superstátu – tzn. na maximální omezení národní suverenity a převedení maxima pravomocí na Brusel. To nefunguje a ani nebude fungovat. Známe to mimo jiné i z různých příkladů z historie.

 

SVOBODNÍ: Nevěříme. Výhodná by byla ekonomická spolupráce suverénních zemí bez byrokracie, snahy o politickou integraci a zásahů do pravomocí suverénních zemí.

 

TOP 09: Ano, EU se musí změnit a jsme přesvědčeni o tom, že tyto změny jsou možné. Členství v EU je výhodné pro občany ČR, i beze změn.

 


3/ EURO

Otázka: Jste pro přijetí eura? Jak rychle by podle vás měla ČR přijmout euro? Dokážete specifikovat, do kterého roku by ČR mělo přijmout euro?

Odpovědi:

ODS: Česká republika by si v rámci otevírání primárního práva EU v souvislosti s Brexitem měla vyjednat výjimku z povinnosti přijmout euro. Tento závazek, který je obsažen v naší přístupové smlouvě k EU, zaznamenal společně s eurozónou samotnou za posledních 13 let tak velké změny, že jeho naplnění bez rozsáhlé diskuse o všech důsledcích, není možné. To neznamená, že nechceme přijmout euro nebo se o tom bavit. V českém zájmu však není automatické přijetí eura. O tom musíme mít možnost rozhodnout sami.

 

REALISTÉ: Eurozóna ve stávající podobě je chybný projekt, který nikdy nemohl a nikdy nebude fungovat. Není tedy rozumné do něj vstupovat nyní, ani v budoucnu. Problémy eurozóny jen tak z ničeho nic nezmizí. Nechceme proto to rozhodnutí jen oddalovat na později a rovnou jasně deklarujeme, že jsme pro definitivní odmítnutí zavedení eura v České republice. Nejlepším řešením by tedy bylo vyjednání výjimky z přijetí eura.

 

SPD: Nikdy – není důvod. Euro čeká jen a jen krize. Navíc koruna je dnes jedním z mála prvků naší suverenity – například tu zákonodárnou jsme ztratili po Lisabonské smlouvě, která nadřadila evropské právo českému.

 

SVOBODNÍ: Můžeme si zachovat českou korunu. Česká republika by si měla vyjednat výjimku z povinného přijetí eura, jak to má například Dánsko. Euro je ekonomickým hazardem a nutilo by nás platit dluhy za nedisciplinované země jako třeba Řecko.

 

TOP 09: ČR by měla přijmout euro. Situace je dnes k tomu vhodná, jsme připraveni. Během několika let je to reálné. TOP 09 prosazuje přijetí eura, protože posílí stabilitu naší ekonomiky, odstraní kurzová rizika a transakční náklady našich exportérů. Vzroste díky tomu konkurenceschopnost našich firem a občanům tak rychleji porostou jejich mzdy.

 


4/ REFERENDUM

Otázka: Mělo by v Česku být uzákoněno obecné celostátní referendum? Pokud ano, proč (a s jakým omezením)? Pokud ne, proč? Podpořili byste konání referenda o vystoupení ČR z EU?

Odpovědi:

ODS:  Nemělo. Pro výjimečné otázky, u nichž má smysl uvažovat o referendu (jako bylo například schválení vstupu do EU), je účelné přijmout speciální zákon. Zastupitelská demokracie, jak je zakotvena v našem ústavní pořádku, funguje v zásadě dobře a snaha do ní implementovat prvky přímé demokracie v sobě zahrnuje více rizik než přínosů. V žádném případě bychom nepodpořili konání referenda o vystoupení ČR z EU.

 

REALISTÉ: Realisté jsou obecně pro posilování prvků přímé demokracie. Konkrétně ve svém programu navrhují zavedení lidového veta:
– Bude-li sesbírán určitý počet hlasů občanů, dojde k odložení účinnosti příslušného zákona.
– Občané budou hlasovat, a budou-li splněny podmínky hlasování (dostatečná účast a většina hlasů proti zákonu), bude zákon zrušen.
– Lidové veto se nebude konat ve věcech jako je změna ústavy či určení výše daní.
Realisté v současné době nejsou pro vystoupení ČR z EU a referendum o této otázce by neiniciovali.

 

SPD: Ano a bez omezení. Respektive má mít stejná pravidla, jako kterékoli jiné volby – v těch se hlasuje bez kvóra i omezení témat. Jediným omezením může být ústavnost. Samozřejmě podporujeme a také prosazujeme referendum o vystoupení ČR z EU, aby sami naši občané mohli rozhodnout o své budoucnosti ve své zemi. Stejně tak, jako před více než deseti lety občané v referendu rozhodli o vstupu. Situace se však od té doby markantně změnila, dějí se věci, o kterých nás EU tehdy neinformovala, například totální ztráta suverenity a zároveň totální diktát Bruselu, a proto je nutné, abychom znovu zjistili, co si naši občané přejí.

 

SVOBODNÍ: Ano, mělo. Referendum o setrvání či vystoupení ČR z EU podporujeme a jsme také jediná strana, která má plán, co udělat a jak postupovat v případě, že by ČR nebyla členem EU. Svobodní požadují referendum ke každému přesunu pravomocí na nadnárodní úroveň a podporují tzv. opravné referendum – lidové veto.

 

TOP 09: Nepodpořili bychom takové referendum. Do EU jsme vstupovali před 13 lety na základě referenda. Nevidíme důvod, proč by se mělo po tak krátké době opakovat.

 


5/ SVOBODA JEDNOTLIVCE

Otázka: Jak důležitá je pro vaši stranu svoboda jednotlivce? Jak vysoko byste v žebříčku stranických programových priorit zařadili svobodu jednotlivce v ČR? Jsou podle vás slučitelné svoboda jednotlivce v ČR a přenášení reálné vlády – v rámci prohlubování integrace – v čím dál větší míře do Bruselu?

Odpovědi:

ODS: Svoboda jednotlivce je na nejvyšších příčkách našich programových priorit, což prokazujeme i konkrétními programovými body. Prohlubování integrace v rámci EU v obecné rovině nepodporujeme, primární úlohou EU by mělo být zajištění jejích čtyř základních pilířů: svobody pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu, vše ostatní by mělo zůstat na jednotlivých členských státech, které samozřejmě v případě konkrétních otázek můžou dobrovolně spolupracovat na jejich řešení.

 

REALISTÉ: Svoboda jednotlivce je pro nás velmi důležitá. Jsme však toho názoru, že v určitých oblastech má stát svou nenahraditelnou roli. Přenášením kompetencí do Bruselu a přijímáním všemožných regulací naše svoboda pochopitelně strádá a mimo jiné proto s těmito praktikami zásadně nesouhlasíme.

 

SPD:  Svoboda a demokracie je základ našeho programu – obojí je bohužel v příkrém rozporu s praxí v Evropské unii. Budoucnost, jak ji vidíme my, je v Evropě svobodných rovnoprávných států. Ve svobodě jednotlivce i samosprávných obcí a regionů. V maximální decentralizaci moci.

 

SVOBODNÍ: Svoboda jednotlivce je naším základním stavebním kamenem, proto se naše strana jmenuje tak, jak se jmenuje – Strana svobodných občanů. Jakékoli přenášení vlády jinam svobodu jednotlivce omezuje. Bohužel na mnohá omezení svobody si ČR a vládnoucí strany vystačí samy.

 

TOP 09: Svoboda je pro TOP 09 klíčová. I proto jsme loni sestavili Seznam nesvobody (https://www.top09.cz/co-delame/tiskove-zpravy/seznam-nesvobody-20279.html), který ukazuje, jak se za poslední roky ztrácí svoboda jedince i celé společnosti. Svoboda jednotlivce nemizí sdílením některých odpovědností a rozhodovacích pravomocí v rámci Evropské unie, protože většina rozhodování stále zůstává a zůstane na národních vládách.


Odpovědi poskytli:

ODS: Jana Havelková, tisková mluvčí strany

REALISTÉ: Jana Malíková, tisková mluvčí strany

SPD: Tomio Okamura, předseda strany

SVOBODNÍ: Martin Rumler, tiskový mluvčí strany

TOP 09: Jakub Hnát, tiskový mluvčí strany