Předseda EK Jean-Claude Juncker tlačí na vítěze rakouských voleb a lídra lidovců Sebastiana Kurze, aby sestavil proevropskou vládu.

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker chce sestavovat novou vládu v Rakousku. Lídra lidovců Sebastiana Kurze, který rakouské volby vyhrál, nutí do proevropské politiky. Juncker tak dal jasně najevo, že je proti koalici lidovců (OVP) se Svobodnými (FPO). Ti jen těsně prohráli boj o druhé místo se sociálními demokraty (SPO).

„Chtěl bych Vám srdečně poblahopřát k vítězství během rakouských parlamentních voleb. Rakousko i Vy nyní stojíte před složitou volbou, která ovlivní směřování země. Již brzy bude Rakousko hrát významnou roli v předsednictví Rady Evropské unie, kdy řada důležitých rozhodnutí týkajících se všech členů EU bude pod Vaší zodpovědností. Proto doufám, že sestavíte silnou proevropskou vládu,“ napsal Juncker v dopise Kurzovi.

Od Kurze se očekává, že sestaví euroskeptickou vládu s pravicovými svobodnými. Rozepře lidovců se sociálními demokraty totiž byla hlavním důvodem, proč se v zemi letos konaly předčasné volby. Jednatřicetiletý politik však tvrdí, že hodlá vyjednávat se všemi parlamentními stranami.

Sebastian Kurz slibuje velké změny a jako koaličního partnera by chtěl někoho, kdo ho v tom podpoří. Odborníci předpokládají, že se země pod vedením mladého politika více oddálí evropskému středu a naopak posílí spolupráce s Visegrádskou čtyřkou. Z toho by mohla čerpat i Česká republika.

Šéf rakouských lidovců Sebastian Kurz se v prosinci 2013, tedy ve svých 27 letech, stal rakouským ministrem zahraničí. Zásadně změnil rakouskou imigrační politiku a v Rakousku došlo k utlumení vlny uprchlíků přicházejících po balkánské trase.

Kurz navrhoval, aby – po vzoru Austrálie – byli migranti zachránění ve Středozemním moři rovnou přepraveni do táborů v Tunisku a Egyptě.

Na základní škole chodil do třídy, která z poloviny sestávala z dětí s přistěhovaleckými kořeny. Vyrostl a dodnes bydlí v patrovém bytovém domě ve vídeňské dělnické čtvrti Meidling, kde žije až pětinový podíl obyvatel původem z Balkánu a Turecka

(pel)