Donald Trump ruší dotace americkým zdravotním pojišťovnám, které dostávaly peníze za levnější pojištění pro chudé.

Americký prezident Donald Trump de facto likviduje státní zdravotnictví – nebude už dotovat pojištění chudým. Prezidentova administrativa rozhodla zrušit dotační platby zdravotním pojišťovnám, které v systému zdravotní reformy někdejší hlavy státu Baracka Obamy dostávají jako náhradu za levnější pojistné pro sociálně slabé klienty.

Republikán Trump reformu svého demokratického předchůdce zvanou Obamacare dlouhodobě kritizoval a během předvolební kampaně slíbil, že ji zruší. Dosavadní pokusy o její odvolání a nahrazení jiným systémem ale skončily neúspěchem kvůli nejednotě republikánů v Senátu USA.

Podle vyjádření Bíleho domu není možné dotace v souladu se zákony vyplácet.

„Podpora pojišťoven skrze tyto nezákonné platby je dalším příkladem toho, jak předchozí administrativa zneužívala dolary daňových poplatníků,“ je uvedeno v prohlášení Bílého domu.

Plánované opatření bude znamenat těžký otřes pro trh se zdravotním pojištěním. Ministr zdravotnictví Eric Hargan sdělil, že platby skončí okamžitě bez přechodného období – Kongres žádné peníze pro tyto účely nevyčlenil.

Dotace, které jsou na tento rok odhadovány na výši sedmi miliard dolarů (153 miliard korun), jsou vypláceny měsíčně a příští platba se očekávala v nadcházejícím týdnu.

Program všeobecného zdravotního pojištění „Obamacare“ byl jedním z hlavních bodů vládního programu, který se podařilo prosadit bývalému prezidentovi Baracku Obamovi.

Odpůrci tohoto státního program kritizovali jeho vysoké náklady. Napadali také fakt, že program Obamacare umožnil státu nežádoucí zásahy do zdravotních služeb, kvůli kterému došlo k narušení konkurenčního prostředí komerčních zdravotních pojišťoven.

Trump už v rámci předvolební kampaně označil systém Obamacare za „katastrofu“ a jednoznačně prohlašoval, že systém po svém případném zvolení zruší.

(pel)